Jihomoravský kraj: Nová autobusová zastávka zlepší dostupnost Mohyly míru

14.10.2020 16:14

Vznik nové autobusové zastávky, která zlepší dostupnost památníku Mohyla míru u obce Prace, schválili představitelé krajské rady.

Jihomoravský kraj: Nová autobusová zastávka zlepší dostupnost Mohyly míru
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Jak uvedl náměstek hejtmana Petr Hýbler, památník Mohyla míru je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů jižní Moravy. „Svým významem jde o výrazně nadregionální památku, kterou navštíví každoročně tisíce návštěvníků nejen z České republiky, ale vzhledem k výrazně nadregionálnímu charakteru tohoto pietního místa, také z různých koutů Evropy a světa. Návštěvníci jsou při svém zájmu navštívit tuto kulturní památku doposud vázáni buď na vlastní dopravní prostředky nebo na hromadnou dopravu, která však nezajíždí přímo do areálu památníku, ale končí v cca 1,5 kilometru vzdálené zastávce Prace – náves. Následně je nezbytné překonat značné převýšení a absolvovat náročnou a značně nekomfortní cestu podél krajnice silnice. Vybudováním autobusové zastávky jednoznačně dojde k výraznému zatraktivnění tohoto hojně vyhledávaného místa a zajistí na tento turistický cíl dopravu z města Brna,“ konstatoval člen rady Petr Hýbler. Jak následně dodal, tento záměr si vyžádá investici 730 tisíc korun (včetně DPH). Zastávka by měla vzniknout ještě letos. Realizaci projektu zajistí krajem zřizované Muzeum Brněnska, které má na starosti správu uvedeného památníku.

Kromě samotné autobusové zastávky zde bude vystavěn chodník sloužící k přístupu na nástupiště zastávky a nové parkovací stání pro zájezdové autobusy. Dále vznikne zpevněná dlážděná plocha, na které bude umístěný skleněný zastávkový přístřešek. V rámci stavby bude pomocí vodorovného dopravního značení vyznačena autobusová zastávka, parkovací stání pro autobusy a osobní automobily. Dojde také k úpravě svislého dopravního značení a k odstranění dřevin na vnitřní straně směrového oblouku silnice III/4176, aby byl zajištěn dostatečný výhled pro výjezd autobusů z památníku.

Památník Mohyla míru vznikl na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova (2. prosince 1805) jako naplnění myšlenky učinit z centra někdejšího bojiště pietní "místo světla", memento válek. Je dominantou i přirozeným středem chráněné památkové zóny Slavkovské bojiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…