Jihomoravský kraj: Obce žádaly o podporu výstavby bytů zvláštního určení

07.04.2022 11:48 | Tisková zpráva

Pomoc lidem v nepříznivé životní situaci, a to přímo v obcích výstavbou bytů zvláštního určení – to si klade za cíl nový dotační program, o kterém jednala rada kraje.

Jihomoravský kraj: Obce žádaly o podporu výstavby bytů zvláštního určení
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Dotační program Podpora výstavby domů s byty zvláštního určení v Jihomoravském kraji pro rok 2022 – 2023 zahrnuje dva dotační tituly: na zpracování projektové dokumentace a na samotnou stavbu. A to ať už na objekt nový, nebo případně na rekonstrukci, přestavbu či nástavbu stávajících prostor využívaných pro tyto účely.

„Jde nám o to, aby tito lidé mohli zůstat žít v místech, kde jsou zvyklí, kde mají rodinu a přátele. Na program jsme premiérově vyčlenili 30 milionů, nyní v prvním kole žádostí rozdělíme mezi 13 zájemců na 8,4 milionu korun,“ uvádí hejtman Jan Grolich.

Cílovou skupinou jsou především obce, svazky obcí, nebo dceřiné společnosti stoprocentně vlastněné obcí. „Prakticky jsme uzavřeli první dotační titul určený na podporu projektové dokumentace, o tu požádalo 11 zájemců. Dvě obce chtějí podpořit přímo výstavbu bytů. Další zájemci z řad obcí můžou žádat o podporu v záměru stavět tyto byty až do 30. září letošního roku,“ dodává náměstek hejtmana Jan Zámečník.

O významu tohoto dotačního programu nepochybuje radní pro oblast sociální a rodinné politiky Jana Leitnerová. „Jsem přesvědčena, že prostřednictvím tohoto programu napomůže kraj vzniku dalších míst, kde už bude bezbariérovost samozřejmostí. Byty v těchto domech by přitom měly sloužit seniorům a zdravotně handicapovaným, ale obce je mohou částečně nabídnout i dalším potřebným zájemcům – například mladým rodinám nebo samoživitelům,“ připomíná Jana Leitnerová.

Záměr musí ještě schválit zastupitelé na svém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…