Jihomoravský kraj: Sedmero tůní a polní cesty. Cena veřejnosti míří do Ořechova

02.02.2022 20:29 | Tisková zpráva

Mokřad na dolinách a polní cesty u Ořechova na Brněnsku. Přírodě blízká opatření, která nasbírala nejvíce bodů v SMS hlasování v soutěži Cena za krajinu 2021, a stala se tak výhercem Ceny veřejnosti. Získala 951 hlasů.

Jihomoravský kraj: Sedmero tůní a polní cesty. Cena veřejnosti míří do Ořechova
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Obec Ořechov založila mokřad na soutoku Tikovského potoka a Lejtné. Tvoří ho sedm tůní, které zachycují vodu, aby neodtékala pryč, a stovky keřů a stromů. V Ořechově přibyly i dvě polní cesty s alejí nebo přírodní pásy pro zasakování vody. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

Jako ocenění obdrží obec 50 tisíc korun. „Příroda pro nás byla vždy hlavní prioritou. S biokoridory a podobnými projekty jsme začali už před patnácti lety a navazujeme na naše předchůdce. Děláme vše, abychom zabránili pouštění dešťové vody do kanalizace a kvalitně s ní dál hospodařili. Chceme, aby se u nás všem, co tady bydlí, žilo dobře,“ prohlásil starosta Ořechova Tomáš Dudík.

Celkové vítěze soutěže Cena za krajinu a jejich projekty představí porotci v pátek 11. února 2022 v 9:30 hodin při slavnostním vyhlášení na Zámku Křtiny.

Soutěž letos Jihomoravský kraj vyhlásil vůbec poprvé. „Lidé přihlásili 43 skvělých projektů – příkladů dobré praxe, za které moc děkujeme. Jižní Morava patří mezi nejsušší oblasti v celé zemi. Musíme s tím něco udělat, aby zůstala taková, jakou ji máme rádi,“ podotkl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Cílem soutěže je ocenit a dále motivovat lidi, kteří aktivně přispívají k tomu, aby se dařilo lépe zadržovat vodu v jihomoravské krajině. Výhercům kraj přerozdělí celkem 230 tisíc korun. Letošní finálové projekty si můžou lidé prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

16:46 AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně víc…