Jihomoravský kraj představil zástupcům vlády priority v oblasti inovací

31.05.2021 15:16

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová navštívili inovační, vzdělávací a výzkumná centra i progresivní firmy v Jihomoravském kraji. Během návštěvy se podívali mimo jiné do inovační agentury JIC, Otevřené zahrady Nadace partnerství nebo kreativního hubu KUMST.

Jihomoravský kraj představil zástupcům vlády priority v oblasti inovací
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Unikátní podnikatelský ekosystém Jihomoravského kraje zástupcům vlády představil ředitel JIC Petr Chládek a radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka. Ten zároveň prezentoval priority JMK v oblasti inovací.

„Jihomoravský zázrak je výsledkem dvaceti let nepřetržitého úsilí: výsledkem je region, který v ničem nezaostává za špičkami západní Evropy, který zaměstnává desítky tisíc lidí ve znalostní ekonomice a který přináší desítky miliard korun přidané hodnoty ročně - mimo jiné i do státního rozpočtu. Musíme ale pokračovat, nikdy není hotovo. Chceme ekonomickou výkonnost inovačního ekosystému do pěti let zdvojnásobit,” vysvětloval představitelům vlády Jiří Hlavenka.

Hlavenka avizoval i snahu o získání státní podpory na konkrétní inovativní projekty. Ke komercionalizaci výzkumu se zpětným finančním přínosem pro univerzity je v plánu vybudovat v oblasti bohunického Campusu vědeckotechnický park.

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí

„Abychom dokázali zhodnotit vynikající výsledky našich univerzit ve vědě a výzkumu, kraj moderní vědeckotechnologický park nezbytně potřebuje. Inovátorům přinese nejen střechu nad hlavou, ale i vybavení a podnikatelské kompetence. Ryze technickou tvorbu, například 3D tisk, pak chceme podpořit a popularizovat vybudováním tzv. FabHousu, který vychází ze zavedeného konceptu kreativních laboratoří FabLab,“ říká radní Hlavenka.

Podle ředitele inovativní agentury JIC Petra Chládka je na stole nastavení efektivnější podpory startupů z vládního programu Country for the Future. Tím by se znásobila dlouholetá péče agentury, která každoročně podporuje více než stovku firem v regionu.

„Pokud má být finanční podpora startupů efektivní, musí jim být co nejblíže, tedy na úrovni regionů. Každý z nich má svá specifika a v oblasti podpory startupů i různé priority a potřeby. Směřujme finanční podporu z národních zdrojů přes regiony. Pak bude mít pro rozvoj startupů největší efekt,“ je přesvědčen Petr Chládek, ředitel JIC.

„Kraj má k naplňování Regionální inovační strategie v JIC velice silný nástroj. Pokud však máme jít dál, růst a mimo jiné i šířit know-how mezi ostatní kraje v Česku, bude větší a systémovější podpora státu nezbytná,“ dodal Jiří Hlavenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…