Jihomoravský kraj se připravuje na 2. kolo senátních voleb, volit mohou i v karanténě

06.10.2020 18:47

I navzdory karanténě nebo izolaci kvůli onemocnění COVID-19 mohou občané volit ve 2. kole senátních voleb 2020. V Jihomoravském kraji je pro 2. kolo senátních voleb pro možnost hlasování z auta zřízeno 5 drive-in stanovišť.

Jihomoravský kraj se připravuje na 2. kolo senátních voleb, volit mohou i v karanténě
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

 

Lidé mohou odvolit ve středu 7. října 2020 v čase od 7 do 15 hodin – stejně jako tomu bylo ve středu 30. září při volbách do krajského zastupitelstva a v 1. kole voleb do Senátu. Ti, kteří z vážných důvodů nemohou hlasovat z auta, mohou využít přenosnou schránku. Musí se však telefonicky nahlásit na Krajský úřad Jihomoravského kraje.

Voliči v karanténě mohou hlasovat z auta. V Jihomoravském kraji je určeno 5 drive-in stanovišť. Drive-iny pro okresy Brně-město a Brno-venkov jsou před hlavním vstupem do areálu Brněnského výstaviště, další 3 stanoviště se nacházejí v okresních městech – Hodonín, Vyškov a Znojmo. Přesná lokalizace stanovišť zde.

Voliči volí podle své příslušnosti v daném okrese. Budou s sebou potřebovat občanský průkaz a doklad o nařízené karanténě (rozhodnutí krajské hygienické stanice nebo potvrzení vydané lékařem), pokud nemá potvrzení volič k dispozici, zapisovatel komise pro hlasování v dostupných databázích ověří, zda mu karanténa nebo izolace byla nařízena. Pokud byl voliči vystaven voličský průkaz, nemůže na něj volit, ale odevzdá ho komisi pro hlasování. Je doporučeno, aby voliči měli s sebou vlastní psací potřeby na úpravu hlasovacího lístku (týká se jen krajských voleb).

„Lidé mohou volit pouze z auta, kdy si stáhnou okénko a mají chráněný nos i ústa. Nesmí vystoupit. Komise na těchto místech je ze zákona 4členná – jeden zapisovatel z Krajského úřadu JMK a 3 příslušníci Armády ČR. Všichni jsou vybaveni osobními ochrannými pomůckami,“ sdělila tisková mluvčí jihomoravského krajského úřadu Monika Brindzáková.

Voliči v karanténě nebo izolaci, kteří z vážných důvodů nemohou hlasovat z auta, mají možnost hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Tito voliči volí ve dnech 9. a 10. října 2020. Se zvláštní přenosnou volební schránkou přijede volební komise až k lidem před dům.

„V tomto případě se voliči s trvalým pobytem v Jihomoravském kraji musí ve dnech 5. října až 8. října 2020 telefonicky nahlásit na Krajský úřad Jihomoravského kraje. Sdělí své jméno a příjemní, datum narození, adresu místa trvalého pobytu, adresu místa, kde pobývá na území kraje, a telefonní číslo,“ uvedla Monika Brindzáková.

Bude umožněno volit i voličům v pobytových sociálních a zdravotních zařízeních, která nechala hygienická stanice uzavřít z důvodu koronavirové epidemie. I v tomto případě budou mít voliči možnost volit do zvláštní přenosné volební schránky. 

Telefonní čísla k nahlášení volby do zvláštní přenosné volební schránky:
541 652 223 od 5.10. do 8.10.2020 
541 652 252 od 5.10. do 8.10.2020 

nejlépe v tomto čase:

PO 5.10. 14:00 – 16:00
ÚT 6.10. 8:00 – 15:00
ST 7.10. 8:00 – 16:00
ČT 8.10. 8:00 – 20:00

Hlásit zájem volit do zvláštní přenosné volební schránky lze na výše uvedených telefonních číslech nejpozději do 8.10.2020 do 20:00.
Hlasovací lístky z obou uvedených způsobů hlasování bude sumarizovat vyhrazená sčítací komise zřízená krajským úřadem, její členové budou vybaveni osobními ochranným pomůckami.

Přehled seznamu obcí, které patří do volebních obvodů 54, 57, 60, 81 zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…