Jihomoravský kraj se zapojí do „kotlíkového dotačního programu“

18.06.2015 14:00

Zlepšení ovzduší na jižní Moravě je cílem projektu „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji“. Předložení tohoto projektu do první výzvy Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 schválila krajská rada 18. června 2015.

Jihomoravský kraj se zapojí do „kotlíkového dotačního programu“
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v tomto operačním programu jako prioritu zlepšení ovzduší a zahájilo jednání s kraji. Kraje v rámci vyhlášené výzvy budou předkládat dvouleté projekty ve formě grantových schémat, tj. bez finanční spoluúčasti kraje. V rámci daného grantového schématu budou žadatelé moci za přispění  vyměnit své zastaralé kotle za nové ekologičtější. Na úrovni kraje předpokládáme, že pro občany získáme asi 136 milionů korun. Budeme příjemci dotace, které budeme dále poskytovat občanům. Pracovníci Jihomoravského kraje budou vyhlašovat výzvy, přijímat projektové žádosti, hodnotit tyto žádosti, kontrolovat realizaci a administrovat vyúčtování dotace,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Specifické cíle grantového schématu jsou:  výměna kotlů na pevná paliva za kotle na pevná paliva vyšší emisní třídy, výměna kotlů na pevná paliva za plynové kondenzační kotle, výměna kotlů na pevná paliva za tepelné čerpadlo, instalace solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody, „mikro“ energetická opatření (např. zateplení střešních/půdních prostor, izolace, hydroizolace, dílčí výměna oken atd.). Výše podpory jednotlivým konečným uživatelům (fyzickým osobám) se bude odvíjet od typu pořízeného kotle, a to v rozmezí 70 – 85 % dle typu kotle a příspěvek konečného uživatele bude 15 – 30 % dle typu kotle. „Půjde tedy o výrazný příspěvek ke snížení emisí na jižní Moravě,“ zdůraznil hejtman Hašek.

Podrobnosti o dotačním programu budou zveřejněny na dotačním portálu Jihomoravského kraje v části  Granty a dotace EU http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=1194&TypeID=1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…