Jihomoravský kraj vydal příručku pro školáky „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“

10.12.2016 10:30

Jihomoravský kraj vydal ve spolupráci se středními školami a zaměstnavateli v regionu elektronickou brožuru s názvem „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“. Tato brožura by měla usnadnit žákům posledních ročníků základních škol a jejich rodičům, výchovným poradcům, pedagogům a veřejnosti orientaci v konkrétních možnostech dalšího rozvoje absolventa základní školy.

Jihomoravský kraj vydal příručku pro školáky „Končíš základku? Kam dál, aby to stálo za to!?“
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Obsah brožury nabízí souhrnné a aktuální informace, které by mohly žákům pomoci při jedné z prvních kariérních voleb. V první části čtenář najde stručnou charakteristiku rozložení zaměstnanosti v Jihomoravském kraji, a to i v jednotlivých profesích a profesních skupinách. Brožura předkládá grafické znázornění vývojových trendů na trhu práce v posledních letech, aby si čtenář sám mohl udělat představu o rozložení pracovní síly a případných změnách v jednotlivých profesích a zamyslel se nad svou vlastní budoucností. O jaké absolventy mají zaměstnavatelé na jižní Moravě dlouhodobě zájem a jak to bude v budoucnu? Jaký je vývoj hrubé měsíční mzdy v jednotlivých profesních odvětvích? Odpověď na takové otázky lze najít právě v první části této brožury.

Druhá část brožury předkládá nabídku vybraných a podporovaných oborů na středních školách v Jihomoravském kraji. Jedná se o širokou paletu oborů, po jejichž zdárném absolvování může mladý člověk založit svou profesní a kariérní dráhu nebo pokračovat na stejně zaměřeném oboru na vysoké škole. Ke zvážení a výběru mohou také přispět mimoškolní volnočasové aktivity, které střední školy pro své žáky organizují nebo prospěchová stipendia pro některé vybrané obory. Střední školy aktivně spolupracují v odborné praxi s oborově odpovídajícími firmami, které se mohou stát prvním zaměstnavatelem pro absolventy. Možnosti takové spolupráce slibují pro žáky a učně lepší orientaci v praxi a tak i potenciálně vyšší uplatnitelnost. O uplatnění se na trhu práce pak pojednává kapitola s příběhy absolventů odborného středoškolského studia, kteří se již úspěšně uchytili u konkrétních zaměstnavatelů v Jihomoravském kraji.

V závěrečné kapitole brožury nalezne čtenář strukturované představení významných zaměstnavatelů, kteří stabilně a dlouhodobě působí v území kraje a představují tak perspektivu budoucího pracovního uplatnění. Firmy uvádějí, co očekávají od absolventa v době nástupu, ale především také co mohou při nástupu a dále absolventům nabídnout. Mnohé z nich také popisují benefity a další možnosti rozvoje zaměstnanců.

Odkaz na brožuru najdete na www.kr-jihomoravsky.cz / téma Rozvoj lidských zdrojů – stáhnout ve formátu pdf je možné konkrétně zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…