Jihomoravský kraj začíná s tvorbou digitální technické mapy regionu

25.04.2022 22:54 | Tisková zpráva

V měsíci dubnu 2022 se po administrativní přípravě začíná s tvorbou Digitální technické mapy Jihomoravského kraje.

Jihomoravský kraj začíná s tvorbou digitální technické mapy regionu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Součástí tohoto projektu je pořízení údajů podél silnic II. a III. tříd metodou mobilního mapování. V Jihomoravském kraji bude zdokumentováno téměř 4 000 kilometrů,“ vysvětluje krajský radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka.

Pro použití této technologie musí být na silnicích a jejich okolí vytvořeny dočasné kontrolní body. Technologie umístěná na střeše projíždějícího automobilu tyto body zaznamená a následně umožní zpracovateli přesnou identifikaci. Aby došlo k minimálnímu omezení provozu, mohou být v jízdních pruzích silnic vytvořeny kontrolní body nástřikem dvou čtverců. Poškození či znehodnocení těchto značek naruší práci specializované firmy a může být předmětem přestupkového řízení.

Jak zdůrazňuje radní Hlavenka, od projektu Digitální technické mapy Jihomoravského kraje lze očekávat výrazné zrychlení přípravy nejrůznějších staveb v regionu a také samotných stavebních řízení „Celý projekt přijde v Jihomoravském kraji na 235 milionů korun a to včetně DPH. Téměř 200 milionů pokryje dotace z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zbytek dá kraj ze svých zdrojů,“ vyčísluje náklady krajský radní Jiří Hlavenka.

Digitální technickou mapou se v rámci uvedeného projektu rozumí databázový soubor obsahující údaje o vybraných přírodních, stavebních, technických a přírodních objektech a zařízeních popisující jejich skutečný stav. Na podkladě mapy výškopisu a polohopisu zobrazuje stavební i přírodní objekty reálného světa (například budovy, silnice, sloupy, stromy apod.) a inženýrské sítě, které se v daném území nacházejí.

Pokrytí území České republiky těmito digitálními technickými mapami je důležitým předpokladem pro zrychlení přípravy staveb a také stavebních řízení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…