Jihomoravský kraj zahájil zpracování a odvoz odpadu z obcí, zasažených tornádem

09.08.2021 18:39

Jihomoravský kraj v těchto dnech zahájil ve spolupráci se společností AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. zpracování a odvoz odpadu, který byl po červnovém tornádu a následném odstraňování jeho následků soustředěn na třech shromaždištích v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Odpad firma odveze a shromaždiště odstraní do konce dubna 2022.

Jihomoravský kraj zahájil zpracování a odvoz odpadu z obcí, zasažených tornádem
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Množství odpadu na třech shromaždištích bylo dosud předběžně odhadováno na 210 tisíc tun. Nicméně návoz stále probíhá, a tudíž celkové množství odpadu bude upřesněno až po zaměření dronem odborníky z ČVUT a následném zpracování údajů.

Jak uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec, který má na starost oblast životního prostředí, jedná se převážně o směsný stavební a demoliční odpad. Před odvozem je nutné odpad mechanicky třídit a případně i upravit jeho kusovitost. Případné nalezené cennosti či osobní věci pracovníci firmy předají Policii ČR. „Jsem velmi rád, že se podařilo zahájit odvoz odpadu tak rychle. Městům a obcím, ve kterých bude odpad zpracován, jsem velmi vděčný za pomoc a solidaritu. Věřím, že ve spolupráci se společností AVE, kterou kraj na tyto práce vybral, vše proběhne podle plánu,“ konstatuje náměstek hejtmana.

Zpracování především stavebního a demoličního odpadu zajišťuje na základě výběrového řízení společnost AVE CZ odpadové hospodářství. „V obcích zasažených tornádem pomáháme od samotného počátku, neboť máme v tomto kraji své provozovny. Neštěstí se dotklo i našich kolegů. Jsme rádi, že pomůžeme celý úklid dotáhnout do úspěšného konce,“ doplňuje za společnost AVE Radek Halbich, ředitel sanací a dodává: „Odpad, k jehož odstranění jsme se smluvně zavázali, odvezeme do konce dubna příštího roku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…