KHS Jihočeského kraje: V kraji se letos rekreuje více než 37 tisíc dětí

29.07.2023 11:42 | Tisková zpráva

Sezona letních dětských rekreací je téměř v polovině. K dnešnímu dni mají jihočeští hygienici nahlášeno dvě stě devadesát zotavovacích akcí (ZA) a téměř pět desítek menších táborů do 30 dětí v rámci tzv. jiných podobných akcí (JPA).

KHS Jihočeského kraje: V kraji se letos rekreuje více než 37 tisíc dětí
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„K dnešku máme nahlášeno 290 zotavovacích akcí a na nich 36 060 dětí. Dále je nahlášeno 48 jiných podobných akcí, kde se má rekreovat 1 564 dětí. Celkem tak v polovině prázdnin registrujeme 338 akcí a 37 624 rekreovaných dětí. Na rozdíl o minulé sezony je nahlášen i jeden putovní tábor. Na prázdniny máme naplánováno 125 kontrol, za první měsíc jsme jich realizovali už 93. Na zotavovacích akcích 74, na jiných podobných akcích 17 a dále jsme kontrolovali i 5 samostatných stravovací zařízení. Pozitivní je, že dosud je průběh dětských rekreací klidnější než vloni, nemuseli jsme udělit žádnou sankci, nezjistili jsme žádné závažnější pochybení, pouze v závěru minulého týdne jsme řešili první onemocnění s hromadným výskytem a obdrželi jsme jeden podnět, který byl následnou kontrolou shledán jako neopodstatněný,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje MUDr. Marie Nosková.

Podnět se týkal stravování, stavu lékárničky, vedení zdravotních záznamů a osvědčení o způsobilosti práce s dětmi na jedné jiné podobné akce na Strakonicku. V těchto případech pracovníci KHS kontrolují na místě v podnětech uvedená sdělení. Kontrola na místě v tomto případě žádný z uvedených nedostatků nezjistila. Ve všech sledovaných ukazatelích byly dodrženy limity pro pitnou vodu, byla předložena potvrzení o způsobilosti pro práci s dětmi, byla zkontrolována kuchyně a rovněž dávky jídel a složení jídelníčku byly bez závad a uzpůsobeny sportovní náplni tábora.

V závěru minulého týdne byl v závěru konání jedné JPA na Českokrumlovsku nahlášen výskyt gastrointestinálních potíží u účastníků tohoto stanového tábora. Postupně v průběhu dvou dnů onemocnělo 35 dětí do patnácti let, 4 ve věku 15 – 18 let a 3 dospělí. Jedno dítě bylo na doporučení lékaře hospitalizováno v českobudějovické nemocnice a po odeznění potíží bylo následně propuštěno, výsledky vyšetření byly negativní. Potíže trvaly u většiny nemocných jeden den, šlo o zvýšenou teplotu, zvracení, případně průjmy. Epidemioložka KHS nastavila protiepidemická opatření včetně používání jednorázového nádobí a zvýšeného používání dezinfekčních prostředků v rámci osobní hygieny.

Vloni se za celou sezonu rekreovalo v Jihočeském kraji 36 917 dětí na celkem 367 akcích. Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s vůbec nevyšším počtem táborů a rekreovaných dětí a aktuální počty přihlášených ukazují, že letos se bude v kraji rekreovat ještě více dětí než vloni.

  • Z jihočeských okresů se tradičně největší počet táborů koná na Jindřichohradecku a na Písecku

  • Pro organizátory akcí jako každý rok poskytují pracovníci jihočeské KHS telefonické informace a to včetně víkendů. Kontakty pro jednotlivé okresy najdou na titulní stránce ZDE.

  • O uplynulých prázdninách provedli hygienici v Jihočeském kraji celkem 136 kontrol akcí letní dětské rekreace

  • Nahlášeno bylo konání 367 akcí, z toho 306 zotavovacích akcí, na nichž se průběžně rekreovalo celkem 36 917 dětí, a dále 61 jiných podobných akcí (JPA), kterých se z celkového počtu účastnilo na dva tisíce dětí

  • Počet zotavovacích akcí byl vloni téměř totožný jako v roce 2021, kdy se v kraji uskutečnilo celkem 372 akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…