KHS Jihočeského kraje: Za uplynulých 24 hodin se na jihu Čech neobjevil nový případ onemocnění koronavirem, pozitivních je 30 lidí

23.03.2020 8:24

Od sobotní 18. do nedělní 18. hodiny, nebyl na jihu Čech zaznamenán žádný nový případ nákazy koronavirem COVID-19. Celkový počet nemocných s touto diagnózou tak zůstává v regionu na třiceti.

KHS Jihočeského kraje: Za uplynulých 24 hodin se na jihu Čech neobjevil nový případ onemocnění koronavirem, pozitivních je 30 lidí
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

K vyšetření na COVID-19 v neděli lékaři indikovali v regionu 16 nových suspektních případů. Laboratorní výsledky všech 16 vzorků byly negativní. „Analýza tří desítek onemocnění COVID-19 podle věkových skupin ukázala, že většina nemocných v Jihočeském kraji, celkem 28, je v produktivním věku od 20 do 65 let. Jeden nemocný je z věkové skupiny 10 - 14 let a jeden 65 - 74 let. Z epidemiologického hlediska je důležité, že poslední nové případy registrujeme u osob, které jsme již umístili do karantény a nemohly tedy onemocnění dál šířit,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) Kvetoslava Kotrbová. 

Na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech indikováno už celkem 1847 případů. Více než 1720 Jihočechů je v současné době v nařízené povinné karanténě.

Třicítku nemocných na jihu Čech tvoří 17 žen a 13 mužů. Deset nemocných pochází ze Strakonicka, sedm z Českobudějovicka, sedm z Prachaticka, čtyři z Českokrumlovska a dva z Táborska. Písecko a Jindřichohradecko zatím vykazují nulu. 

„Onemocnění, evidovaná v Jihočeském kraji, jsou buď importovaná, tedy vzniklá po návratu osob ze zahraničí, nebo se jedná o onemocnění osob pracujících v zahraničí či o kontakty s již evidovaným pozitivním případem onemocnění. Vzhledem k tomu, že přibývá onemocnění kontaktních, tj. vzniklých úzkým mezilidským přenosem, je důležité dodržovat hygienické zásady a respektovat nařizovaná opatření tak, aby se zamezilo dalšímu šíření,“ konstatovala jihočeská epidemioložka MUDr. Jitka Luňáčková.

Z analýz Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že nejohroženější věkovou skupinou jsou osoby nad 65 let, proto jsou mimořádná opatření směřována právě k seniorům. „Je doporučeno co nejméně vycházet ven, na nákupy chodit ve vyhrazený čas, v případě zdravotních obtíž kontaktovat lékaře telefonicky, aby byl kontakt s ostatními lidmi co nejmenší a riziko přenosu nákazy se snížilo na minimum. Je třeba nezapomínat na ochranu nosu a úst a pokud možno, necestovat hromadnou veřejnou dopravou,“ zdůraznila MUDr. Luňáčková.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID - 19 v České republice lze nalézt ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…