KNIŽNÍ TIP Knižní prvotina Matěje Novobilského, který poukazuje na příběhy, jež se odehrávají kolem nás

23.01.2015 11:23

Kniha je první dílem autora Matěje Novobilského, který se již dlouho zajímá o život na Ukrajině nebo dalších po-sovětských zemí. Poukazuje na příběhy, které se mohou kolem nás dít každým dnem a my je ani nesledujeme. Dílo zdůrazňuje sílu přátelství a bojovnosti nad bezohledností a neúctou, kterou mnohdy naše společnost vrhá k lidem bez sociální zázemí.

KNIŽNÍ TIP Knižní prvotina Matěje Novobilského, který poukazuje na příběhy, jež se odehrávají kolem nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Tématy jako obchod s lidmi nebo prostituce se zabývá stará i moderní literatura a podle všeho je prodej těla vůbec nejstarší „řemešlo,“ za které se berou peníze. Každopádně se nejedná o nic, co by bylo naší většinovou společností žádané, proto si myslím, že by se o takových příbězích mělo mluvit.

Skromná dívka z vesnice cestuje do České republiky, kde je okradena. Souhra náhod ji předurčuje, že je snadným cílem pro zneužití. O tom je tato kniha.Příběh knihy je sice smyšlený, ale autor je přesvědčen, že není nepravděpodobný, i proto byl vymyšlen během několika měsíců, otevřen byl jenom jeho konec. Po dlouhých měsících autor napsal první rukopis, který však byl vyhodnocen velmi špatně. První kapitola doznala takřka stoprocentní úpravy a další razantní změny v budoucích dvou letech následovaly, než byl rukopis nabídnut prvnímu vydavateli. Až když mu po korekci textu bylo sděleno, že kniha je velmi pěkná, usoudil, že je vhodné se o ni podělit.

Ať už je závěr knihy pozitivní nebo záporný, zůstává nám na stole problematika toho, čemu se říká obchod s lidmi. Ukrajinská dívka je v cizí zemi, bez peněz a tím se stává zranitelnější než jiné bytosti okolo ní. Ani Nataša nepodstoupila tento smyšlený příběh dobrovolně. Tak samo jako ženy, které prodávají svou společnost mužům, aby dokázaly uživit své děti. Jak se k tomu budeme stavět?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…