KRNAP: Naše úcta patří veteránům všech válek a naše podpora zachování jejich paměti

31.10.2018 21:39

Správa Krkonošského národního parku se i letos připojuje ke sbírce ke Dni veteránů, jejíž výtěžek pomůže další práci na projektu Paměť národa.

KRNAP: Naše úcta patří veteránům všech válek a naše podpora zachování jejich paměti
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Den veteránů si připomínáme 11. listopadu, v den ukončení Velké války v roce 1918. Ve všech infocentrech a muzeích Správy KRNAP je možné od 1. do 11. listopadu koupit stylizovaný vlčí mák - symbol veteránů, na klopu – a přispět tak na natočení dalších pamětnických příběhů do sbírky Paměť národa.

Sbírku ke Dni veteránů vyhlašuje už tradičně spolek Post Bellum, který už řadu let systematicky sbírá a zveřejňuje vzpomínky pamětníků na nejrůznější etapy celého století československé historie. „Mám za to, že právě v Krkonoších, příhraničním regionu Sudet, je víc než dobré na historii nezapomínat a nenechat ji zemřít. Jen živá historie k nám může mluvit a snad nám i pomoct, abychom neopakovali chyby, které vedly k tisícům lidských tragédií 20. století,“ říká náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Mezi aktivitami společnosti Post Bellum je například známý rozhlasový a televizní cyklus Příběhy 20. století (www.postbellum.cz/co-delame/projekty/cyklus-pribehy-20-stoleti). Ten je jedním z výstupů obrovské sbírky pamětnických vzpomínek Paměť národa, kterou Post Bellum dává dohromady se svými partnery – Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. V databázi sbírky jsou tisíce fotografií, dokumentů, audio a video nahrávek. Díky síti spolupracovníků přibývají na Paměť národa zhruba dva příběhy denně. A právě pro sbírku Paměť národa jsou určené peníze, které Post Bellum získá za vlčí máky.

„Vlčí máky ve sbírce ke Dni veteránů si může kdokoli koupit v našich infocentrech v Harrachově, Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí, stejně jako v Krkonošském muzeu v Jilemnici a v expozici Šindelka v Harrachově. Nabízíme je od 1. do 11. listopadu,“ říká Alena Tondrová, vedoucí informačních center Správy KRNAP.

„Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy máků vyrostly na zdevastovaných válečných bojištích mezi prvními a pokrývaly i hroby padlých na západní frontě,“ říká David Ulrych, historik Krkonošského muzea Správy KRNAP v Jilemnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…