KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná

01.05.2020 19:00

V posledních dvou letech jsme realizovali projekt Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších.

KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Díky němu získali strážci národního parku po obou stranách hranice lepší vzdělání i technické vybavení. Projekt sice formálně skončil koncem dubna, ale nastavená spolupráce s kolegy z Karkonoského parku narodowého zůstává. I v budoucnu se tedy budou návštěvníci hor, zejména v blízkosti hraniční Cesty česko-polského přátelství, setkávat se společnými česko-polskými hlídkami strážců.

Strážce v rámci projektu proškolila Horská služba Krkonoše v poskytování první pomoci. Zúčastnilo se ho 20 strážců z českého a 10 strážců z polského Krkonošského národního parku. „Nacvičili jsme postupy při úrazu v horách, udržení základních životních funkcí, zastavení masivního krvácení, resuscitaci, postupy při alergických reakcích, diagnostiku hypoglykemie, ale také na správnou komunikaci s Horskou službou a záchranáři obecně,“ říká vedoucí Terénní služby Správy KRNAP Jiří Marek. Strážci také absolvovali školení komunikačních a vyjednávacích dovedností, protože praxe je často vystavuje jednání s agresivními návštěvníky.

V rámci projektu strážci prováděli společné strážní služby zaměřené především na hraniční oblast, a to v prostoru Slezského domu, vrcholu Sněžky a v okolí Szrenice. V těchto oblastech společně odsloužili desítky společných strážních služeb.

Školení proběhlo v rámci přeshraničního projektu Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších, který byl podpořen prostředky z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…