KRNAP: Slavíme Mezinárodní den rysů

11.06.2020 20:51

Mezinárodní den rysů vyhlásilo před třemi lety 11 organizací zapojených do rozsáhlého evropského projektu 3Lynx[1], který je financován programem Interreg Central Europe.

KRNAP: Slavíme Mezinárodní den rysů
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Do Krkonoš se rys ostrovid po dvou staletích začal vracet s rokem 2009. V současné době ale panuje mezi odborníky velká nejistota, protože za poslední dva roky nemáme žádná doložené pozorování.

Rys ostrovid (Lynx lynx) je silně ohrožený druh kočkovité šelmy. V krkonošských hvozdech byl hojný v 17. a 18. století. Od začátku 19. století byl považován za vyhynulého. V současné době brání rozšíření rysa likvidace jeho přirozeného prostředí. Domovem mu jsou oblasti smíšených a jehličnatých lesů středních a vyšších poloh, pokud možno s bohatým podrostem a skalními útvary, málo dotčené lidskou činností a lidmi málo navštěvované. Teritorium dospělého rysa závisí na úživnosti prostředí a pohybuje se od několika desítek po několik stovek kilometrů čtverečních.

Návrat rysa do Krkonoš jsme zaregistrovali na podzim roku 2009. Jasným důkazem o jeho existenci byla stržená zdravá srna, ulovená způsobem, který v žádném lesníkovi nenechává pochyby o tom, kdo byl lovcem. Srna měla prokousnuté hrdlo, ale přitom na místě, kde byla nalezena, nebyla žádná krev. Navíc místo, kde jsme ji našli, bylo i tím samým místem, kde ji predátor ulovil. Lovec tedy musel být natolik silný, že ji zadávil a držel na jednom místě, dokud nezahynula. Na rysa ukazuje i to, že z celé srny byla načat pouze zadní běh. Od té doby jsme registrovali jeho pobytové stopy pravidelně na různých místech Krkonoš, což nám dávalo naději, že by v Krkonoších mohli žít čtyři jedinci. V poslední letech ale četnost jeho pozorování a zachycených stop klesala. Za poslední dva roky nemáme vůbec žádné pozorování. 

"Vyzýváme veřejnost, aby nás informovala, když se s rysem setká. Každé takové pozorování je velmi cenné," říká zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek, který je zároveň kontaktní osobou pro hlášení pozorování (tel.: 499 456 212, mail: jflousek@krnap.cz).

Videa z fotopastí k Mezinárodnímu dni rysů můžete vidět ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…