KRNAP: TZ: Krkonoše jsou opět čistší

23.05.2022 22:54 | Tisková zpráva

Dvě stovky pracovníků Správy KRNAP a na sedm desítek dobrovolníků závěrem minulého týdne vyrazily na turistické cesty, vedoucí Krkonošemi, s cílem vysbírat pohozené odpadky. Výsledkem je více než pět run odpadu, který skončí na skládce.

KRNAP: TZ: Krkonoše jsou opět čistší
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Na rozdíl od minulých let se letos sběrači zaměřili na drobné vodní toky na území Krkonošského národního parku. Důvodem byl Světový den rybí migrace, který jsme slavili v sobotu 21. května, a skutečnost, že okolí potoků a řek jsme se takto cíleně a organizovaně zatím nevěnovali. Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů, jsme uklidili množství automobilových součástek, zejména pneumatik. Nešvarem, který registrujeme v poslední době častěji, než dříve, jsou psí exkrementy, zabalené do igelitového sáčku a odhozené do lesa.

Akce Čisté Krkonoše, kterou Správa KRNAP dvakrát ročně organizuje, ukazuje na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě. Zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují. V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…