Kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení

28.01.2015 11:07

Celníci na pražském letišti odhalili nedovolený dovoz stovek kaktusů. Ty byly ukryty v zavazadlech cestujících, kteří přiletěli na lince La Paz – Lima – Madrid – Londýn - Praha. Kaktusy byly objeveny při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu, postupně bylo nalezeno v šesti zavazadlech celkem 1 293 kaktusy, které byly zabaleny do papírových sáčků.

Kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení
Foto: ČIŽP
Popisek: Kaktusáři se pokusili propašovat stovky kaktusů, celníci je ale odhalili.

Pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se jedná o exempláře uvedené v příloze B/II mezinárodní úmluvy CITES, u kterých musí být při dovozu předloženo vývozní povolení vydané výkonným orgánem Bolívie. Případ Celní úřad Praha Ruzyně dále šetří jako podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Podle ČIŽP se jednalo o semenáčky kaktusů různých druhů, zejména rodu Sulcorebutia. V menším množství šlo i o kaktusy z rodů Weingarcia, Aylostera, Lobivia, Parodia a dalších.

„Vzhledem k tomu, že kaktusáři neměli ke svým sběrům vývozní ani dovozní povolení CITES, byly kaktusy zadrženy a převezeny do záchranného centra v botanické zahradě v Tróji. Jejich bližší určení, tedy jejich zařazení do druhů, případně poddruhů bude možné, až kaktusy vyrostou. Je možné, že mezi zadrženými kaktusy jsou i některé dosud nepopsané druhy nebo poddruhy - tedy rostliny z vědeckého hlediska velmi cenné,“ řekla Radka Burketová, mluvčí ČIŽP.

Cenu kaktusů není možné podle odborníků vyčíslit, protože kaktusy nejsou (a zatím nemohou být) určeny do druhů a také proto, že cena kaktusů není nijak standardizovaná. Může se lišit podle velikosti rostliny, podle jejího stavu, podle burzy, kde se nabízí atd. Obecně lze uvést, že cena jedné sazeničky se může pohybovat v rozmezí desítek až stovek korun, ve velmi výjimečných případech může dosahovat jednoho tisíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…