Kancelář prezidenta republiky přistupuje k ochraně utajovaných informací v souladu se zákonem

21.10.2021 13:30 | Tisková zpráva

Reakce Kanceláře prezidenta republiky na text, zveřejněný v Deníku N dne 20. října 2021

Kancelář prezidenta republiky přistupuje k ochraně utajovaných informací v souladu se zákonem
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Kancelář prezidenta republiky přistupuje k ochraně utajovaných informací v souladu se zákonem. Za ochranu utajovaných informací odpovídá bezpečnostní ředitelka KPR, která disponuje přístupem k utajovaným informacím do stupně Přísně tajné. Stejně tak pracovníci s přístupem do tajné spisovny jsou prověřeni na příslušný stupeň utajení. Utajované spisy jsou distribuovány pouze oprávněným osobám s náležitou prověrkou.

Všichni pracovníci KPR, u jejichž funkcí je předepsáno seznamování se s utajovanými informacemi, splňují podmínky pro přístup k nim, v rozmezí Vyhrazené až Přísně tajné. Všichni také byli náležitě poučeni o svých povinnostech při ochraně utajovaných informací.

Pokud z Bezpečnostní informační služby nebo jiné instituce unikají utajované informace k vybraným novinářům, neděje se tak cestou Kanceláře prezidenta republiky. Zveřejnění informací o údajném utajovaném vyšetřovaní týkajícím se KPR, a to v době hospitalizace prezidenta republiky, není náhodné.

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Kancelář prezidenta republiky rozporuje opakovaná tvrzení Deníku N, že prezidentu republiky nebyl řádně předán konkrétní utajovaný dokument BIS. Podle vyjádření tajné spisovny a dle záznamů v příslušných administrativních pomůckách byl předmětný spis doručen kurýrem do tajné spisovny KPR v pozdně odpoledních hodinách dne 7. dubna 2021. Písemnost byla označena, tedy i zapsána jako běžná utajovaná pošta. O přijetí spisu byl obratem informován Sekretariát prezidenta republiky, který si písemnost fyzicky převzal po příjezdu prezidenta republiky na Pražský hrad dne 13. dubna 2021.

V Kanceláři prezidenta republiky byl v oblasti ochrany utajovaných informací opakovaně vykonán státní dozor ze strany Národního bezpečnostního úřadu.

Jan Novák
ředitel Sekce administrativní KPR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…