Karlovarský kraj: Muzeum Karlovy Vary připravilo menší výstavu s názvem Červeně barvené sklo

30.03.2022 15:13 | Tisková zpráva

?Výstavu pořádá muzeum u příležitosti Mezinárodního roku skla. Právě letošní rok vyhlásilo Valné shromáždění Organizace spojených národů Mezinárodním rokem skla. Rok fascinujícího materiálu ve všech jeho podobách.

Karlovarský kraj: Muzeum Karlovy Vary připravilo menší výstavu s názvem Červeně barvené sklo
Foto: Karlovarský kraj
Popisek: Karlovarský kraj, logo.

Sklo provází lidstvo už dlouhá tisíciletí, o čemž svědčí také archeologické nálezy v podobě pravěkých nástrojů z obsidiánu, skleněných korálků a mnoho dalších. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
První skutečné sklo zřejmě vyrobili na pobřeží severní Sýrie, Mezopotámie nebo ve starověkém Egyptě, v antickém Římě se začalo používat v architektuře a postupně se s ním seznámili i Keltové a Slované.

Mezinárodní rok skla oslavuje sklo ve všech podobách. Od vzniku sklářských tradic a nejstarších sklářských hutí přes precizní ruční sklářskou výrobu a umění tavení, rytí, broušení a malování až po širokou škálu výrobků z průzračně čistého stolního skla. Své místo má ve sklářském světě také bižuterie, obří křišťálové lustry a moderní umělecké objekty.

V karlovarském muzeu bude ve vstupní hale k vidění malá výstava kolorovaného skla. To se začalo těšit veliké oblibě zhruba od 20. let 19. století. Jednalo se např. o zelenožluté sklo barvené uranem, modré sklo s příměsí kobaltu a rovněž červené sklo, které svůj odstín získalo díky mědi a zlatu. Bezbarvé sklo s příměsí zlata dalo vzniknout tzv. rubínovému sklu. V českých zemích se červené sklo vyrábělo zejména v severních Čechách a v Krkonoších. Novoborský sklář a podnikatel Friedrich Egermann vymyslel techniku červené a žluté lazury. Takto barvené sklo bylo často ještě zdobeno rytím a řezáním. Mimo sklenic na nápoje se červeně barvily také lázeňské pohárky nebo karafy.

Vystavené červené sklo si můžete v Muzeu Karlovy Vary prohlédnout do konce května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…