Když se dovolená stane jednou velkou komplikací

26.06.2014 9:40

Mnoho se o tomto onemocnění na veřejnosti nemluví a veřejně se k němu přiznat vyžaduje zpravidla značnou dávku odvahy. Je to ale problém, který trápí téměř jednu čtvrtinu žen po čtyřicítce. A omezení, která způsobuje, jsou často tak zásadní, že mnohým ženám naruší jejich každodenní život. Řeč je o dysfunkci dolních cest močových, která vyvolává akutní a nepřekonatelný pocit na močení. Ten přichází velmi náhle a ženy s touto poruchou jsou tak vystaveny akutnímu stresu, jak danou situaci rychle vyřešit. Komplikací se tak pro takto nemocné může stát nejen cestování na dovolenou ale třeba i běžná cesta na nákup. Možností léčby je několik, mnoho žen však lékaře nevyhledá kvůli studu.

Když se dovolená stane jednou velkou komplikací
Foto: tripzone.cz
Popisek: Středozemní moře při západu slunce

Dysfunkce dolních cest močových označovaná jako hyperaktivní močový měchýř se týká častěji žen, ale vyskytuje se i u mužů. Poruchou trpí zejména ženy starší 50 let, ale může trápit i mnohem mladší pacienty, dokonce i děti. Zatímco u žen mladších 25 let se onemocnění vyskytuje přibližně v 5 %, nejvíce případů zaznamenáváme u žen po menopauze. Ve věku nad 65 let už toto onemocnění pozorujeme u 31 % žen. Hyperaktivní močový měchýř se vyznačuje tzv. urgencí, tedy akutním pocitem na močení, které lze těžce oddálit. Tenhle stav může a nemusí být provázen únikem moči. Takové akutní nutkání se pak objevuje několikrát denně (8 a vícekrát). Celosvětově se odhaduje, že se tento problém týká přibližně 100 milionů lidí. Alarmující však je, že více než polovina z nich nikdy nevyhledá lékaře.

Raději zůstat doma, než cestovat autobusem

Blíží se období dovolených, a zatímco pro většinu z nás je cestování na dovolenou jen několik nudných hodin v autobuse, pro pacienty s hyperaktivním močovým měchýřem se jedná často o nepřekonatelný problém. Pokud autobus nemá toalety, velmi snadno se jim může stát, že budou muset několikrát během cesty řidiče prosit o zastavení, a budou tak vystaveni zvědavým pohledům ostatních cestujících. Nepochopení druhých může vyvolat i konfliktní situace. Většina pacientů si proto dovolenou odpustí a zůstane raději doma.

Manžel chce na dovolenou, já ale nemůžu

Zrušení dovolené však může vyvolat nesouhlas a nepochopení u partnera. Ne každý partner totiž chápe obavy a potřeby toho druhého, může tak dojít k řadě partnerských nedorozumění nebo i k vzájemnému odcizení. Onemocnění navíc často ženám zkomplikuje i sexuální život, což může zásadně narušit kvalitní partnerské soužití. Vztahu neprospívá ani neustálý stres a strach ze společenského ponížení. Pacienti pak ztrácí sebevědomí a sebedůvěru.

Můžu jen tam, kde vím, že jsou toalety

Při tomto onemocnění se musí naplánovat veškeré denní aktivity tak, aby měl pacient možnost v případě potřeby zajít si rychle na záchod. Mnoho žen má problém vyrazit na nákup do neznámého prostředí, natož překonat větší vzdálenosti. Proto se pacienti s touto poruchou většinou ani nemohou vydat na výlet do terénu, kde nemají "zmapovány" toalety. V zahraničí je pro mnoho pacientů komplikací jazyková bariéra, která jim brání rychle se na ně doptat. Mnozí z nich by měli chuť cestovat a poznávat nové věci. Obavy z ponížení, že danou situaci nezvládnou, jsou ale silnější.

Svůj podíl má káva, obezita i deprese

U pacientů se také vyskytuje častý pocit nucení na močení nejen přes den ale i v noci. Pro mnoho žen to znamená i méně kvalitní a přerušovaný spánek. Příčin vzniku hyperaktivního močového měchýře může být hned několik. Může se jednat o poruchu svalstva v okolí močových cest, ale může být také důsledkem dříve prodělaných infekcí nebo onemocnění močové soustavy (ozařování malé pánve, nádory, kámen v měchýři). Někdy není primární příčina známá. Mezi rizikové faktory patří obezita, užívání alkoholu, kofeinu, deprese, u žen i počet porodů.

Léčba existuje, nebojte se zeptat

Hyperaktivní močový měchýř je dnes možné efektivně léčit a pacienti tak nemusí být vystaveni tolika stresovým situacím. Díky moderní léčbě je toto onemocnění přestane obtěžovat. Důležité je správně určit diagnózu a k tomu je užitečné, pokud si pacientky vedou detailní poznámky týkající se frekvence močení nebo vymočeného množství, tzv. „mikční deník“. Prvním léčebním krokem je úprava životního stylu, redukce hmotnosti, cvičení a posílení svalů pánevního dna. Přestože režimová opatření jsou účinná, většina pacientů s hyperaktivním močovým měchýřem potřebuje léky, tzv. anticholinergika. Působí uvolnění svalů močového měchýře a tím urgence zmírní nebo zcela odstraní. Nežádoucí účinky jako je sucho v ústech a zácpa jsou eliminované moderními preparáty této skupiny tzv. 3. generace a jejich snášenlivost je výborná. Bohužel mnoho žen na problém s hyperaktivním močovým měchýřem rezignuje s přesvědčením, že se jedná o přirozený proces stárnutí nebo se jednoduše stydí za svým lékařem zajít. Situaci přitom může řešit se svým praktickým lékařem, gynekologem nebo urologem, využít ale může i specializované urologické ambulance.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…