Klaudiánova nemocnice: Mladoboleslavská nemocnice se hrdě hlásí ke jménu Mikuláše Klaudiána

09.06.2019 17:17

Mladoboleslavská nemocnice od roku 1990 nese jméno Mikuláše Klaudiána. Ve čtvrtek 6. června byla nedaleko vstupního vestibulu instalována upomínka na tohoto významného učence.

Klaudiánova nemocnice: Mladoboleslavská nemocnice se hrdě hlásí ke jménu Mikuláše Klaudiána
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Nově si zde každý návštěvník nemocnice může přečíst, kdo byl Klaudián a dokonce si může prohlédnout kopii mapy od tohoto učence. Mikuláš Klaudián byl autorem první samostatné mapy Čech. Pamětní desky s květinovou výzdobou věnovala nemocnici Společnost Mikuláše Klaudiána.

"Jsem rád, že se nám záměr podařilo zrealizovat a vybrat toto místo, protože není frekventovanějšího místa v našem areálu. Nemocnice má díky Klaudiánovi unikátní a nezaměnitelné jméno. Doufám, že název naší nemocnice přežije vše, co nás v budoucnu čeká," řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa a připomněl, že nemocnice pravidelně svým zaměstnancům k významným životním jubileím daruje populárně naučnou knihu Klaudián, kterou zmíněná společnost v roce 2016 vydala.

"Uvědomujeme si, jak je důležité, že tato významná instituce nese jméno Mikuláše Klaudiána. Napadlo nás proto, že toto bude ideální místo, jak občanům, pacientům a klientům nemocnice vysvětlit, proč se tato nemocnice takto jmenuje. Podařilo se nám sehnat dostatek peněz, a především názor pana architekta Hlaváčka (autor současné podoby vstupního vestibulu). Pak mohly vzniknout tyto desky," řekla Eva Pešková, předsedkyně Spolku Mikuláše Klaudiána. Na vzniku desek se také podílel výtvarník a tiskař Zdeněk Gola, Přemysl Siřínek a historik Pavel Sosnovec.

"Pamatuji si, jak se na mne obrátila MUDr. Trhoňová z Okresního ústavu národního zdraví v době, kdy se řada nemocnic po revoluci přejmenovávala po významných osobnostech. My jsme měli v Mladé Boleslavi pořád jen oficiální úřední název Okresní nemocnice Mladá Boleslav. Zkoumali jsme, jak ji pojmenujeme. Vím, že tady byly církevní řády - minoriti nebo piaristé, ale ti neměli na starost špitálnictví, jak se tehdy říkalo. Tak nás napadl Mikuláš Klaudián - byl to významný učenec a také lékař," řekl historik Karel Herčík. Ten také vzpomněl, jak v roce 1990 vymýšleli, jak se bude jméno učence psát - původně se totiž používala latinská podoba jména Claudianus (česky kulhavý). Nakonec byl z zvolen kompromis - tedy česky psané s K ale s měkkým I a dlouhým A. "Klaudiánova nemocnice rozhodně nese originální název. Tato nemocnice se nemůže objevovat někde v Kroměříži nebo Hodoníně, ale může být jednoznačně pouze v Mladé Boleslavi," dodal Herčík.

Mikuláš Klaudián byl český učenec, lékař, lékárník, kartograf a tiskař, člen Jednoty bratrské, autor první tištěné mapy Čech, která byla roku 1517 vyřezána do dřeva a o rok později vytištěna v Norimberku. V loňském roce si Mladá Boleslav díky Společnosti Mikuláše Klaudiána připomněla 500 let od vydání této mapy. Vlastní mapa zaujímá jenom jednu třetinu mapového listu, zbytek zobrazuje erby panovnických rodů a královských měst, obrazy z biblických příběhů a alegorické zobrazení politických poměrů. Mapa je orientována k jihu a zobrazuje kromě měst, osad, hradů a zámků, opevněných klášterů i pohraniční hory, lesní celky a říční síť. Popis názvů je česky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…