Klaudiánova nemocnice: Mladoboleslavská nemocnice se hrdě hlásí ke jménu Mikuláše Klaudiána

09.06.2019 17:17

Mladoboleslavská nemocnice od roku 1990 nese jméno Mikuláše Klaudiána. Ve čtvrtek 6. června byla nedaleko vstupního vestibulu instalována upomínka na tohoto významného učence.

Klaudiánova nemocnice: Mladoboleslavská nemocnice se hrdě hlásí ke jménu Mikuláše Klaudiána
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Nově si zde každý návštěvník nemocnice může přečíst, kdo byl Klaudián a dokonce si může prohlédnout kopii mapy od tohoto učence. Mikuláš Klaudián byl autorem první samostatné mapy Čech. Pamětní desky s květinovou výzdobou věnovala nemocnici Společnost Mikuláše Klaudiána.

"Jsem rád, že se nám záměr podařilo zrealizovat a vybrat toto místo, protože není frekventovanějšího místa v našem areálu. Nemocnice má díky Klaudiánovi unikátní a nezaměnitelné jméno. Doufám, že název naší nemocnice přežije vše, co nás v budoucnu čeká," řekl ředitel nemocnice Ladislav Řípa a připomněl, že nemocnice pravidelně svým zaměstnancům k významným životním jubileím daruje populárně naučnou knihu Klaudián, kterou zmíněná společnost v roce 2016 vydala.

"Uvědomujeme si, jak je důležité, že tato významná instituce nese jméno Mikuláše Klaudiána. Napadlo nás proto, že toto bude ideální místo, jak občanům, pacientům a klientům nemocnice vysvětlit, proč se tato nemocnice takto jmenuje. Podařilo se nám sehnat dostatek peněz, a především názor pana architekta Hlaváčka (autor současné podoby vstupního vestibulu). Pak mohly vzniknout tyto desky," řekla Eva Pešková, předsedkyně Spolku Mikuláše Klaudiána. Na vzniku desek se také podílel výtvarník a tiskař Zdeněk Gola, Přemysl Siřínek a historik Pavel Sosnovec.

"Pamatuji si, jak se na mne obrátila MUDr. Trhoňová z Okresního ústavu národního zdraví v době, kdy se řada nemocnic po revoluci přejmenovávala po významných osobnostech. My jsme měli v Mladé Boleslavi pořád jen oficiální úřední název Okresní nemocnice Mladá Boleslav. Zkoumali jsme, jak ji pojmenujeme. Vím, že tady byly církevní řády - minoriti nebo piaristé, ale ti neměli na starost špitálnictví, jak se tehdy říkalo. Tak nás napadl Mikuláš Klaudián - byl to významný učenec a také lékař," řekl historik Karel Herčík. Ten také vzpomněl, jak v roce 1990 vymýšleli, jak se bude jméno učence psát - původně se totiž používala latinská podoba jména Claudianus (česky kulhavý). Nakonec byl z zvolen kompromis - tedy česky psané s K ale s měkkým I a dlouhým A. "Klaudiánova nemocnice rozhodně nese originální název. Tato nemocnice se nemůže objevovat někde v Kroměříži nebo Hodoníně, ale může být jednoznačně pouze v Mladé Boleslavi," dodal Herčík.

Mikuláš Klaudián byl český učenec, lékař, lékárník, kartograf a tiskař, člen Jednoty bratrské, autor první tištěné mapy Čech, která byla roku 1517 vyřezána do dřeva a o rok později vytištěna v Norimberku. V loňském roce si Mladá Boleslav díky Společnosti Mikuláše Klaudiána připomněla 500 let od vydání této mapy. Vlastní mapa zaujímá jenom jednu třetinu mapového listu, zbytek zobrazuje erby panovnických rodů a královských měst, obrazy z biblických příběhů a alegorické zobrazení politických poměrů. Mapa je orientována k jihu a zobrazuje kromě měst, osad, hradů a zámků, opevněných klášterů i pohraniční hory, lesní celky a říční síť. Popis názvů je česky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…