Klaudiánova nemocnice se snaží o nezbytnou obměnu databáze dárců krve

21.03.2023 15:13 | Tisková zpráva

V databázi transfúzní stanice Klaudiánovy nemocnice Mladá Boleslav je nyní registrováno celkem 4 785 dárců krve. Aktivně sem chodí darovat tuto vzácnou tekutinu 3 372 dárců. Vloni na mladoboleslavské transfúzní stanici poprvé darovalo 467 lidí, trvale bylo vyřazeno 19 dárců.

Klaudiánova nemocnice se snaží o nezbytnou obměnu databáze dárců krve
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Klaudiánova nemocnice tak patří mezi zařízení disponující pevnou databází dárců krve, která pružně reaguje na aktuální potřeby nemocnice. V případě nedostatku jakékoliv krevní skupiny jsou dárci schopni ihned vyslyšet výzvy a přijít pomoci. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38685 lidí

„Každého dárce si velmi vážíme. Krev je stále nenahraditelná, tedy uměle nevyrobitelná. Díky dárcům můžeme zachraňovat životy těžce nemocných pacientů. Děkuji všem, kteří si našli cestu na naše transfúzní oddělení a pomáhají s námi ostatním,“ řekl předseda představenstva Klaudiánovy nemocnice Ladislav Řípa.

Databázi dárců je ale potřeba pravidelně obměňovat. I dárci stárnou a po dosažení věku 65 let jsou z dárcovství automaticky vyřazováni.

Svoji roli hrají také onemocnění některých dárců. S touto skupinou dárců se tak nemocnice musí rozloučit kvůli ochraně jejich zdraví nebo z důvodu garance kvality transfúzních přípravků.

V roce 2022 bylo v Klaudiánově nemocnici provedeno 6 895 odběrů plné krve, v roce 2021 jich bylo 6 568. Odběrů plazmy bylo v roce 2022 uskutečněno celkem 7 239, což je méně než v předešlém roce.

Nižší počet odběrů plasmy je vysvětlitelný rekonstrukcí odběrového aferetického sálu a prostorů pro následné zpracování krve a plasmy.

Přístrojových odběrů destiček bylo vloni 100, což je o čtyři více v porovnání s rokem 2021.

Zajímavostí je, že jeden odběr plné krve lze zpracovat tak, že se z něj následně vyrobí tři transfuzní přípravky: erytrocytární masu (koncentrát červených krvinek), plazmu a meziprodukt pro výrobu trombocytů.

„Dárcovství krve i plazmy ještě nebylo překonáno, jinými slovy ani v dnešním přetechnizovaném světe nebyla vyrobena žádná umělá náhražka krve. Takže i nadále bude kvalita nemocniční lůžkové i ambulantní zdravotnické péče záviset na spolupráci dárců krve s transfúzní stanicí. Transfúzní přípravky i léky vyrobené z plazmy najdou svého příjemce napříč všemi odbornostmi. Největšími odběrateli jsou interní a chirurgické obory. Je třeba si uvědomit, že transfúzní přípravek může potřebovat kdykoliv kdokoliv z nás, z našich blízkých či příbuzných. Darování krve je určitě výzva, která s sebou nese jen trochu diskomfortu a časové ztráty, ale finálně dárce naplňuje pocitem užitečnosti a radosti z dobrého skutku,“ řekla primářka hematologicko-transfúzního oddělení Radka Schulzová.

Mladoboleslavská transfúzní stanice primárně zásobuje všechna oddělení Klaudiánovy nemocnice. Pravidelně ale také dodává transfúzní přípravky do Fakultní nemocnice Praha Motol a do Ústavu hematologie a krevní transfúze Praha, kde léčí i pacienty z mladoboleslavského regionu. Příležitostnými odběrateli jsou i nemocnice v Nymburku a Neratovicích.

„Mezi transfúzními stanicemi panuje solidarita, takže v případě krize ve smyslu poloprázdné expediční lednice nebo požadavku na erytrocytární masu se speciálním typováním nebo v případě urgentní potřeby trombocytů si dodávkami transfúzních přípravků vzájemně vypomáháme,“ dodává primářka Schulzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…