Klíšťová encefalitida – převařit mléko, nebo očkovat?

13.10.2014 15:32

Tímto onemocněním se lze nakazit i „nepřímou cestou“. Několik takových případů zaznamenali krajští hygienici v Libereckém kraji u konzumentů tepelně neošetřeného mléka. Protože se jedná o produkt živočišné výroby, rozhodla se SVS zahájit mimořádnou kontrolní akci s cílem zjistit míru rizika nákazy při konzumaci nepřevařeného mléka a z něj připravovaných mléčných výrobků. Výsledek? Reálné riziko nelze podcenit…

Klíšťová encefalitida – převařit mléko, nebo očkovat?
Foto: URS Czech
Popisek: Kráva, ta je v tom nevinně.

V červnu letošního roku šetřili epidemiologové v Libereckém kraji případ onemocnění klíšťovou encefalitidou, kdy si nemocná osoba nebyla vědoma přisátí klíštěte. V rámci epidemiologického šetření se zjistilo, že tato osoba konzumovala tepelně neošetřené kozí mléko. Následné šetření odhalilo další dvě onemocnění s epidemiologickou souvislostí mezi 18 konzumenty mléka ze stejného zdroje.

Státní veterinární správa zajistila během léta cílené vyšetřování mléka v regionech se zvýšeným výskytem klíšťové encefalitidy u lidí. Vyšetřování mléka od krav, ovcí a koz bylo doplněno vyšetřováním krve ovcí a koz, které mělo na základě protilátek v krvi ukázat, zda se zvířata s virem klíšťové encefalitidy již setkala, i když se samotný virus v mléku nemusí zjistit.

V rámci samotného vyšetřování bylo odebráno 238 vzorků mléka z 215 hospodářství. Pouze v jednom případě byla prokázána přítomnost viru a to v kozím mléce v Libereckém kraji. Z celkového počtu 613 vzorků krve z 59 hospodářství byly protilátky zjištěny u 45 zvířat na 14 hospodářstvích v rámci celé republiky, což představuje 23% vyšetřených hospodářství. Z toho plyne, že téměř čtvrtina vyšetřovaných chovů se pohybuje, či pohybovala, v oblasti přírodního ohniska klíšťové encefalitidy. 

Konzumace tepelně ošetřeného mléka a výrobků z něj spolehlivě zabrání alimentárnímu přenosu nákazy. Ačkoliv v podmínkách České republiky představuje tento přenos nákazy pouze cca 1% případů, nelze riziko podceňovat. Prevencí onemocnění klíšťovou encefalitidou je pak očkování neživou vakcínou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…