Klub českých turistů a Lesy ČR spolupracují již 15 let

24.03.2013 8:00

Dvě významná výročí si letos připomínají Lesy ČR a Klub českých turistů (KČT): je to již rovných 15 let co obě organizace spolupracují a zároveň KČT letos oslaví 125. výročí svého založení.

Klub českých turistů a Lesy ČR spolupracují již 15 let
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

ČR má vypracován unikátní a ostatními zeměmi obdivovaný systém turistického značení. Orientace při toulkách českou a moravskou krajinou je tak přehledná a i pro naprosté laiky snadná. Značení je však nutné v pravidelných intervalech obnovovat, aby turistické značky mohly neustále plnit svůj účel - poskytovat turistům dobrou orientaci v terénu. Obnova turistického značení, kterou zajišťuje KČT by však nebyla možná bez významné podpory státního podniku Lesy ČR, který je generálním partnerem KČT. Již 15 let tak Lesy ČR finančně podporují nejen značení na turistických rozcestnících a vývěsních laminátových mapách, ale věnují maximální pozornost podpoře a propagaci turistiky jako celku.

„Spolupráci s Lesy ČR je třeba maximálně ocenit, protože bez spolupráce s Lesy ČR bychom tak kvalitní turistické značení na našich stezkách neměli,“ uvádí předseda KČT Jan Stráský. „Spolupráce s KČT je významná i pro Lesy ČR. Lesy jsou ve stále větší míře rekreačně a turisticky využívány všemi občany jako nejvhodnější prostředí k odpočinku, osvěžení, zotavení a k aktivnímu poznávání přírody. Lesy ČR tento vzestupný trend podporují například budováním a udržováním celé řady naučných stezek,“ podotýká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, v současnosti pověřený řízením podniku.

Délka značených tras v ČR je již delší než rovník

Na konci roku 2012 činila celková délka pěších turistických cest rovných 41 496,4 kilometrů. Oproti roku 2011 se délka těchto cest prodloužila o 431,7 kilometrů. Součet kilometráže značených turistických tras v ČR tak již převýšil délku rovníku. V poslední době přibývá i značených cyklotras, lyžařských tras a také stezek pro jezdce na koních.

Na všech vyznačených trasách je vyvěšeno 63 552 směrovek a tabulek a instalováno 3831 směrovníků a 1549 nástěnných map ve stojanech nebo rámech.  Značkařskou činnost v ČR zajišťuje více než 1 460 značkařů. Ti v roce 2012 obnovili značení na turistických trasách v celkové délce 14 539,6 kilometrů. V  tříletých intervalech procházejí všechny značené stezky pravidelnou kontrolou, během níž se v případě potřeby doplňují turistické značky nebo směrovky.

Lesy ČR podporují turistická značení dlouhodobě

Lesy ČR mají s KČT uzavřenou smlouvu o spolupráci, která deklaruje osvětové působení na návštěvníky lesa ve smyslu ohleduplného vztahu k přírodě a vzájemnou spolupráci při naplňování rekreační funkce lesa.

Naučné stezky Lesů ČR

Lesy ČR, jako správce lesů ve vlastnictví státu, přistupují iniciativně k naplňování mimoprodukčních funkcí lesa, mezi něž patří také funkce rekreační. Jednou z činností podporujících tuto funkci je vytváření lesních naučných stezek, z nichž mnoho Lesy ČR budují ve vlastní režii nebo ve spolupráci s místními úřady či ekologickými organizacemi, a pečují o jejich údržbu. Podrobný seznam naučných stezek Lesů ČR včetně tipů na celou řadu zajímavých výletů najdete na internetových stránkách Lesů ČR http://www.lesycr.cz , v sekci Návštěvníci lesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …