Knihovnou roku Moravskoslezského kraje je Městská knihovna v Krnově

08.10.2015 9:10

Titul Knihovnická K2 v soutěži Knihovna Moravskoslezského kraje 2015 získala Městská knihovna v Krnově, která je příspěvkovou organizací kraje.

Knihovnou roku Moravskoslezského kraje je Městská knihovna v Krnově
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Cenu za přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb při příležitosti Týdne knihoven dne 7. 10. na krajském úřadu v Ostravě předali náměstek hejtmana pro kulturu Svatomír Recman a ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny Lea Prchalová.

Vítězná knihovna uspěla mezi 10 přihlášenými především díky nadstandardní komunikaci a vstřícnému přístupu k uživatelům, nabídce různorodých služeb se zvláštním zřetelem pro znevýhodněné klienty a zavádění nejmodernějších služeb. Ředitel knihovny Petr Cestr převzal diplom s šekem na 50 tisíc korun. Finance poskytl Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu.

„Ocenění je výsledkem dlouholeté systematické práce celého kolektivu lidí, kteří mají svou práci rádi, a je to na ní tudíž vidět. Rozsah činností a služeb, které naše knihovna nabízí, je mnohem širší. Mně osobně se například velmi líbí nekonvenční aktivita Kniha do vlaku, kdy si cestující na krnovském nádraží mohou vzít s sebou do vlaku knihu - a buď ji jinde vrátí, nebo si ji nechají a třeba přinesou jinou. Stále více se snažíme do knihovny dostat děti, a odlákat je tak od počítačů a mobilů. Každé krnovské dítě díky škole naší knihovnou projde, my jim připravíme zábavný program a je pak na něm a na rodičích, jestli čtenářem zůstane,“ uvedl ředitel oceněné Městské knihovny v Krnově Petr Cestr.

„Smyslem ceny Knihovnická K2, která byla letos udělena poprvé, je motivovat aktivní knihovníky a podpořit činnost veřejných knihoven působících v Moravskoslezském kraji. Knihovny mají velký podíl na rozvoji vzdělávání a kultury. Proto bude kraj každoročně vyzdvihovat jejich význam a oceňovat mimořádný přínos jednotlivců v tomto oboru,“ konstatoval náměstek hejtmana pro kulturu Svatomír Recman.

Dodal, že krajští zastupitelé loni v červnu schválili Koncepci knihovnictví do roku 2020. „Soutěž je součástí této koncepce. Každý lichý rok oceníme nejlepší veřejnou knihovnu v kraji, v sudém roce nejlepší knihovnici nebo knihovníka,“ upřesnil náměstek hejtmana pro kulturu Svatomír Recman.

Součástí slavnostního dopoledne byl křest sborníku Knihovna pro všechny, obsahující příspěvky ze stejnojmenného semináře, který se za finanční podpory Moravskoslezského kraje konal v květnu v Městské knihovně v Havířově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…