Komora daňových poradců: Největší firemní daňové riziko aneb převodní ceny nejsou jen o cenách

18.10.2018 10:59

Zákonná úprava pravidel pro převodní ceny není v českých zákonech zcela konkrétní a postupy se v praxi opírají o základní právní principy a mezinárodní doporučení.

Komora daňových poradců: Největší firemní daňové riziko aneb převodní ceny nejsou jen o cenách
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

O to více je důležité hledat sjednocující aplikační praxi. I to je jeden z důvodů, proč Komora daňových poradců ČR (KDP ČR) a International Fiscal Association ČR (IFA-ČR) uspořádali dne 16. 10. 2018 v Praze mezinárodní konferenci k převodním cenám.

Konference propojila špičkové české i mezinárodní přednášející s účastníky nejen z řad profese daňového poradce, zástupců státní a akademické sféry včetně studentů, ale i zástupců firem. Přednáškami nabitého programu konference se zúčastnilo více než 140 účastníků ze 13 zemí. Zájem o tuto konferenci potvrdil, že téma převodních cen v tzv. době „post BEPS“ nabývá na ještě větším významu.    

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček ve svém vystoupení uvedl „Finanční správa zavedla celou řadu opatření v oblasti převodních cen a zaměřuje se také na analytickou činnost s cílem nalezení správného postupu při placení daní v oblasti převodních cen. I z tohoto důvodu podporuje Finanční správa diskusní platformy jako je konference IFA ČR a KDP ČR a považuje za důležité setkání odborníků a vzájemnou komunikaci.“

Prezidentka KDP ČR, Petra Pospíšilová, podtrhla důležitost spolupráce KDP ČR a IFA ČR s cílem nalézání společných přístupů a řešení nejen v oblasti převodních cen. „Transfer pricing není atomová věda, ale udržet konzistenci v této oblasti a zdokumentovat všechny nezbytné aspekty transakcí v holdingu je pro společnosti velmi náročné. Každé takové fórum umožní všem zúčastněným si uvědomit, jak náročná disciplína to je.“

„Nepodceňujte včas a do detailu zhotovenou dokumentaci jednotlivých transakcí mezi spojenými osobami i její roční aktualizaci včetně správně vyplněného „Přehledu transakcí mezi spojenými osobami“! Dokumentace těchto transakcí je základem pro bezproblémové projití daňovou kontrolou. Signálem pro finanční úřad, že něco není v pořádku, může být např. i to, že daňový poplatník žádá o prodloužení lhůty pro dodání dokumentace. Na základě vyplněného Přehledu finanční úřad zpracovává rizikovou analýzu a dále slouží i k pokládání otázek daňovému subjektu v místním šetření,“ říká organizátorka, přednášející i moderátorka této akce v jedné osobě, Gabriela Hrachovinová.      

International Fiscal Association ČR je neziskovou organizací daňových odborníků, akademiků, vládních úředníků a zástupců businessu. Strategickým cílem IFA ČR je vytvářet platformu pro setkávání zástupců veřejné správy, akademie a praxe se zaměřením na koncepční rozvoj daňového práva včetně osvěty a vzdělávání se zaměřením na mezinárodní daňové právo a jeho interakci s českým právním prostředím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…