Komora daňových poradců: Tlak na výměnu informací ze strany OECD a EU sílí

20.10.2017 9:13

Informace o příjmech generovaných v zahraničí či aktivech alokovaných v zahraničí umožňují daňovým správám správně stanovit a vybrat daně u svých daňových rezidentů.

Komora daňových poradců: Tlak na výměnu informací ze strany OECD a EU sílí
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

„Zkratky jako GATCA, FATCA, AEOI, BEPS, ATAD, DAC, CRS, CbCR, TIEA, PPT, MCAA, MLI létají vzduchem. Není až tak zásadní, co vlastně znamenají, ale dávají představu o složitosti a turbulentním vývoji v oblasti mezinárodní výměny informací mezi daňovými správami, což klade také vyšší nároky na kvalitu informací získávaných správcem daně od daňových subjektů, zejména z řad velkých korporací“, řekl moderátor kulatého stolu Lukáš Moravec z  České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).

Komora daňových poradců ČR společně s Katedrou obchodu a financí Provozně ekonomické fakulty ČZU, ve středu 18. října 2017, uspořádaly kulatý stůl k problematice mezinárodní výměny daňových informací. Debaty se zúčastnili také zástupci rezortu Ministerstva financí ČR a Generálního finančního ředitelství.

Na jaře letošního roku vstoupily v platnost významné novinky v oblasti mezinárodního fiskálního režimu, jež se týkají automatické výměny informací mezi více než stovkou členských států OECD.

Od 1. 1. 2016 musí všechny finanční instituce států, které podepsaly dohodu o Automatické výměně informací, do 30. 9. následujícího roku automaticky zasílat informace o stavu a pohybu majetku residentů smluvních států Finanční správě. Hlášení musí být zasláno v předepsaném formátu kvůli počítačovému zpracování. Hlásit se musí peněžní prostředky, investice v trustech, pojistné a penzijní smlouvy, investice ve fondech, držba podílů, akcií a jiných finančních instrumentů. Nesplnění povinnosti přiznat zdanitelný příjem ze zahraničí nebo příjem přijatý na bankovní účet vedený v zahraničí ve svém daňovém přiznání je považováno za daňový únik. Za určitých podmínek to může být považováno také za daňový trestný čin.

Stimulem dynamického rozvoje spolupráce daňových správ a výměny daňových informací je boj s daňovými ráji. Jak uvedl Lukáš Moravec z ČZU Praha: „Česká republika uměla a umí, v relativním srovnání s většinou jiných zemí, vybírat daně z příjmů právnických osob a v mezinárodní daňové konkurenci a boji o investory si také nevede špatně. Přesto musí respektovat opatření EU, USA a OECD, jež se jí úzce dotýkají.“ Právě otázku teoretické výše fiskálního přínosu pro ČR v kontextu nákladů na implementaci nových pravidel výměny zdůraznila ve svém vystoupení i Petra Pospíšilová z KDP ČR.

Martina Matejová z MF ČR zdůraznila význam judikátů Evropského soudního dvora pro vymezení práv subjektů v kontextu mezinárodní výměny daňových informací. Velký zájem účastníků vzbudily také detaily pravidel ohlašování objemu transakcí v rámci skupiny podniků, aktuálně implementované v ČR, které prezentoval Michal Roháček z GFŘ.

Jan Rohan z GFŘ, který se zaměřil na specifika mezinárodní spolupráce, uvedl, že „Státy, které jsou dosud veřejností vnímány jako „nespolupracující“ s českou daňovou správou, naopak často vyměňují informace pružněji, než jiné země.“

O relativním posunu efektu závazných posouzení v kontextu zahájení jejich výměny s jinými státy pak s účastníky diskutoval Vítězslav Kapoun z GFŘ. Jeho kolegyně Iveta Špičková vyzdvihla význam nástrojů výměny informací, historicky určených zejména pro přímé daně, pro DPH.

V rámci diskuse o připravovaném povinném ohlašování struktur maximalizujících daňovou úsporu bylo zdůrazněno ze stran MF ČR a GFŘ, že ohlášení „struktury“ daňové správě a její obdržení daňovou správou nelze chápat jako její automatické schválení.

Společná akce KDP ČR a ČZU Praha se potvrdila být přínosná pro všechny zúčastněné a vysoká míra interakce včetně zapojení zástupců MF ČR a GFŘ umožnila přenos poznatků mezi komerční, akademickou a státní sférou, což bezesporu přispělo k vyjasnění vzájemných pozic a názorů.

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 702 daňových poradců a eviduje 983 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…