Konopnyshop.cz: Legalizace léčebné marihuany o krok blíže lidem

26.10.2012 17:35

němovna na dnešním zasedání poslala do dalšího čtení návrh legalizace léčebného konopí. Konopí si razí cestu k pacientům. „Alzheimer, astma, roztroušená skleróza, možná i rakovina a v neposlední řadě lupénka nebo atopický ekzém jsou diagnózy, na které odborníci ve světě už delší dobu doporučují konopí,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí z Konopnyshop.cz a další krok proto vítá. I když je legalizační proces velmi zdlouhavý a vzbuzuje řadu otázek.

Konopnyshop.cz: Legalizace léčebné marihuany o krok blíže lidem
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Největší prostor byl v pátek věnován právě zlegalizování marihuany k léčbě. Zabralo celou hodinu. Výsledek? Návrh postoupil do 3. čtení.

Ačkoli se stále nemocní k léčebné marihuaně dostávají pokoutně, stát je ponižuje zákazy pěstování a vyhrožuje jim soudy, už dnes mohou legálně využít prostředků vyráběných z takzvaného technického konopí (cannabis sativa). V lékárnách, či nově otevřené konopné lékárně v Obchodním centru Leťnany v Praze, jsou zdravotnické prostředky z konopí, které lze získat bez předpisu a legálně. Jedná se např. o konopnou mast Carun doporučovanou při léčbě. Vysoce účinná mast je jako jediná vyrobena z celých rostlin konopí. Je vhodná při kožních potížích a bolestech.  „Nejedná se jen o účinky THC. Vedle této psychoaktivní látky konopí obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou cannabinoidy nebo esenciální mastné kyseliny, a to v ideálním poměru pro lidský organizmus,“ vysvětluje Jiří Stabla, zástupce výrobce zdravotnických prostředků Carun.

Obava z vysoké ceny

Poslanci předpokládají, že gram konopí se bude pohybovat v ceně od 80 do 200 korun. Za dávku legálního konopí zaplatí pacienti s roztroušenou sklerózou či Parkinsonem měsíčně až 1200 Kč.  Podle Jiřího Stably, zástupce výrobce legálních konopných zdravotnických prostředků Carun, je cena neúměrně vysoká. „Kdyby se licencované konopí vyrábělo u nás, cena bude až o dvě třetiny nižší,“ říká Stabla. V takovém případě by pacienti měli měsíčně nárok na zhruba pět gramů, což je tristní a pro léčbu by tato dávka velmi pravděpodobně nestačila. Dávkování marihuany u léčby v zahraničí se pohybuje v rozmezí 1 až 5 g na den.

Existují jiná řešení?

„Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by vážně nemocní měli dostat šanci si rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů. Je také důležité připomenout, že není znám případ úmrtí ani nenávratného poškození zdraví. Protože však samopěstování není všespásné, vedla by cesta vytvořením velké tírny na zpracování konopí, která zatím v Česku chybí,“ míní Jiří Stabla. Dnes je například legálním českým zdravotnickým prostředkem zatím jen konopná mast Carun doporučovaná při léčbě. Vedle produktů vzniklých zpracováním stonku roste zájem o výrobky z konopného semene.

O tom, že konopí má vedle psychoaktivních i léčivé účinky, je lidstvo přesvědčeno odnepaměti. Odvěká medicína využívala všech částí rostliny od květů po kořeny konopí. Ještě v padesátých letech minulého století naprosto otevřeně, převážně pro jeho antibiotické a analgetické vlastnosti. Pak se však v Česku na dlouhá léta nad výzkumem této rostliny a především nad jejím legálním léčebným užitím zavřela voda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…