Kovárna Viva přivítala stovky návštěvníků

08.10.2014 10:12

Podkování koně, kováři v kuchařských zástěrách s hrnci guláše či běžci s kladivem v ruce. Tohle všechno a ještě mnohem víc bylo v sobotu k vidění v bývalém baťovském areálu. Cílem akce bylo představit strojírenské obory mladým lidem i veřejnosti a poukázat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků v této oblasti.

Kovárna Viva přivítala stovky návštěvníků
Foto: Kovárna Viva
Popisek: Součástí Dnů řemesel ve Zlíně byla i ukázka podkování koně.

První ročník Dnů řemesel, které pořádala Kovárna VIVA společně s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje splnil svůj účel nad veškerá očekávání. Už v pátek se prohlídek strojírenských firem aktivně zúčastnilo na 200 žáků z osmi základních škol ze Zlína a okolí. Řada z nich neskrývala překvapení nad tím, jak ve skutečnosti práce ve velkých strojírenských firmách ve skutečnosti vypadá a co všechno jsou jim střední školy s technickým zaměřením schopné nabídnout. 

V sobotu se potom areál Kovárny VIVA i dalších firem otevřel veřejnosti. Kromě možnosti nahlédnout do jejich provozů těchto firem, mohla více než tisícovka návštěvníků vidět ukázky řemesel a sami si řadu z nich dokonce vyzkoušet. „Těší nás, kolik lidí si našlo cestu do naší firmy a přišlo se podívat na tradiční i moderní podobu řemesel,“ hodnotí akci personální ředitelka Lenka Horáková a dodává: „Věříme, že akce splnila svůj účel a ukázala dětem i jejich rodičům, že technické vzdělání znamená perspektivu budoucího dobrého zaměstnání. Věříme, že si děti kromě vyrobených krmítek, vlastnoručně navázaných kytek pro maminky, ozdobené perníčky, stavebnice Lego či poklady z trezoru, odnesli také spoustu zážitků.“

Jedním z vrcholů akce byla i soutěž ve vaření guláše, ve které zvítězili Pavel Gonšenica a Zdeněk Juřica. Společně s nimi se v roli soutěžících představili vyučení kuchaři, dnes kováři, zaměstnaní v Kovárně VIVA, kteří pro sobotní akci uvařili a návštěvníky pohostili čtyřiceti litry guláše.

Dny řemesel potom zakončil běh baťovským areálem „Kovářská pětka“. Poté co se na startovní dráze vystřídalo na sedm desítek malých závodníků v různých kategoriích, odstartovala ve 14 hodin hlavní závod poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová. Stejně jako v loňském roce se vítězem běhu na pět kilometrů stal triatlonista Jan Čelůstka s traťovým rekordem 16:54. Mezi ženami byla nejúspěšnější Zuzana Kadlčáková s časem 22:07. Výtěžek z dobrovolného startovného bude věnován Dětskému domovu a speciální škole na Lazech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…