Kraj Vysočina: Nouzové ubytování v Humpolci nabízí bezpečné zázemí pro stovku osob

16.10.2022 14:29 | Tisková zpráva

Krajem provozované nouzové ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny funguje od března letošního roku i v bývalém objektu domova pro seniory v Humpolci. V současné době zde pobývá 110 osob, což je jeho plná kapacita.

Kraj Vysočina: Nouzové ubytování v Humpolci nabízí bezpečné zázemí pro stovku osob
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Všechny zde ubytované osoby prošly administrací KACPU. Služby přidělení nouzového ubytování přes KACPU využilo od března na území Kraje Vysočina celkem 1147 osob. Tento týden zařízení navštívil hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který se setkal jak s provozními zaměstnanci, tak s některými ubytovanými občany Ukrajiny a jejich dětmi.

Třípodlažní objekt bývalého domova pro seniory na Máchově ulici v Humpolci byl na jaře letošního roku vedením Kraje Vysočina určen pro účely nouzového ubytování ukrajinských válečných uprchlíků. Jeho kapacita 110 lůžek je nyní absolutně naplněna. Mezi ubytovanými je přibližně třicítka dětí. Ty, které jsou školou povinné nebo mohou navštěvovat předškolní zařízení byly přijaty do procesu vzdělávání, téměř většina osob, které mohou pracovat našla v Humpolci novou práci.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Mezi uprchlíky je i zhruba dvacítka seniorů, kteří sem přijeli hned na začátku válečného konfliktu. Už v době, kdy utíkali před válkou věděli, že se nebudou mít kam vrátit, a proto chtějí v České republice už určitě zůstat.

V domově je pevně dán organizační řád, domácnosti se pravidelně střídají v úklidu, nový obyvatelé se starají o okolí domova, pomáhají s jeho provozem. Provozní tým zařízení, které spadá pod krajský domov Háj, pomáhá klientům s vyřizováním úředních dokumentů, s komunikací s úřadem práce, bankami, školami, zaměstnavateli, ale i s návštěvami lékařů. V tomto směru je třeba poděkovat týmům zdravotníků obou spádových krajských nemocnic v Havlíčkově Brodě i Pelhřimově za poskytnutí neodkladné nemocniční péče a také ochotným praktickým i dětským lékařům, kteří působí a jsou ochotni pomoci přímo v Humpolci.

Kraj Vysočina využívá pro účely nouzového ubytování přidělovaného pouze prostřednictvím KACPU nejen kapacity svého objektu v Humpolci, ale i v Křižanově. I zde je kapacita téměř vyčerpána. Další nouzová ubytování eviduje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Jihlavě u ochotných soukromých ubytovatelů, bez jejichž kapacit by už nebylo možné poptávku po ubytování uprchlíků možné uspokojit.

Kraj Vysočina touto cestou děkuje společnosti BOSCH Diesel Jihlava za finanční dar, díky kterému mohl být objekt nouzového ubytování na Máchově ulici v Humpolci dovybaven tak, aby zde bylo možné rychle ubyvat válečné uprchlíky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …