Kraj Vysočina: Ojedinělá sklářská pec u Havlíčkova Brodu se po roce opět roztopí

20.08.2022 12:29 | Tisková zpráva

Na víkend 26. až 28. srpna připravili skláři Vysočiny společně s Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod originální tavbu skla ve funkční replice středověké sklářské pece.

Kraj Vysočina: Ojedinělá sklářská pec u Havlíčkova Brodu se po roce opět roztopí
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Letošní ročník této mimořádné akce je obohacen o mezinárodní přesah, a to díky spolupráci s kolegy z rakouského skanzenu v Elsarnu v Dolním Rakousku, kteří rovněž zkoušejí podobný experiment na své replice sklářské pece z doby římské,“ uvedl Roman Fabeš, náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že již v novověku existovaly silné vazby mezi českomoravským a dolnorakouským sklářstvím.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Pec se nachází na louce v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě. Poprvé byla zprovozněna v roce 2016 za účelem odborného výzkumu a upozornění na význam sklářské výroby v našem regionu. Formou experimentální archeologie bylo ověřeno, že stovky let staré dochované teoretické poznatky skutečně fungují. Ručně se pec roztápí až na úctyhodných 1 400 stupňů. A protože si tato mimořádná akce získala řadu příznivců, pořádá se každoročně tavba na sklonku měsíce srpna.

Svůj um předvedou zruční skláři v čele s Františkem Novákem z Dobronína. Jejich originální výrobky si budete moci dokonce zakoupit v rámci nedělní aukce, která odstartuje v 10 hodin. Využijte této jedinečné příležitosti! Chybět nebude ani další pestrý doprovodný program. Pátek je vyhrazen sklu. Zazní nejenom výklad o sklářství a starých technikách, ale prezentována bude i replika dolnorakouské pece.

V sobotu budou představena i další řemesla jako je tkalcovství, hrnčířství, výroba šindelů, stloukání másla nebo mletí obilí. Po celou dobu bude k dispozici i zázemí s občerstvením, které také přispěje k příjemně strávenému času. Letošní ročník byl navíc podpořen z Fondu malých projektů Kraje Vysočina v rámci projektu Sklářská tradice nezná hranic.

Navíc pokud vás tato aktivita zaujala, můžete jí až do 30. září udělit svůj hlas v rámci soutěžního klání pořádaného Národním památkovým ústavem pod názvem Památky děkují (ZDE), kam byla nominována za loňský již 6. ročník. Ten byl specifický tím, že nově musela být postavena chladící část pece, která se po zimě propadla, a také ztíženými podmínkami souvisejícími s koronavirovou pandemií. Přesto se akci podařilo úspěšně zrealizovat a v to samé věří pořadatelé i letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…