Kraj Vysočina připravuje Digitální technickou mapu svého území

10.05.2020 10:49

Na podzim roku 2018 byl položen základ Digitální technické mapy České republiky, která by v budoucnu měla obsahovat podrobné informace o technické a dopravní infrastruktuře na území celého státu.

Kraj Vysočina připravuje Digitální technickou mapu svého území
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Výrazně tak usnadnií práci orgánům veřejné moci, vlastníkům nemovitostí, investorům i široké veřejnosti, zejména v rámci územně plánovací činnosti i územního a stavebního řízení. 

Až do loňského roku bylo přitom vedení digitálně technických map vybranými obcemi/kraji zcela dobrovolné. Novela zákona o zeměměřictví, z počátku tohoto roku, však nově výkon této činnost ukládá krajům v přenesené působnosti. Výsledkem krajských map by měla být jednotná, bezešvá digitální technická mapa celého území České Republiky.

Prvním zásadním krokem, který Kraj Vysočina v této věci právě činí, je příprava projektové žádosti na financování projektu z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Úkol má na starosti krajský odbor informatiky ve spolupráci s Projektovou kanceláří Kraje Vysočina.

Mezi hlavní cíle zavádění krajských technických map patří:

· sjednotit, doplnit a zpřístupnit dosud roztříštěná, neúplná a nepřesná data o veškeré dopravní a technické infrastruktuře

· zefektivnit koordinaci údržby a rozvoje technických sítí ve snaze minimalizovat počet případů, kdy se kvůli různým účelům opakované rozkopávají stejné ulice a chodníky

· umožnit jednoduchý a rychlý přehled o možnostech a limitech využití území, snáze získat informace o dotčených vlastnících nebo správcích sítí v zájmovém území (vyjádření k existenci sítí)

· zefektivnit evidenci a správu vlastního majetku obcí (např. evidence a správa veřejného osvětlení, kanalizace nebo obecního vodovodu, majetkoprávní agenda), zjednodušit práci samosprávám při přípravě územně plánovacích podkladů a dokumentací obecně je snaha významně přispět ke zjednodušení a zrychlení přípravy, umisťování a povolování staveb v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…