Kraj Vysočina zadal projekt využití kompostu vyrobeného z odpadu na zemědělských plochách v oblastech ochrany vod

09.12.2018 14:58

V loňském roce byl Krajem Vysočina zadán pilotní projekt, který se zabýval využitím kompostu vyrobeného z odpadu na zemědělských plochách v oblastech ochrany vod. Projekt byl již dokončen a představen koncem října odborné veřejnosti, zejména z oblasti zemědělství, státní správy a samosprávy.

Kraj Vysočina zadal projekt využití kompostu vyrobeného z odpadu na zemědělských plochách v oblastech ochrany vod
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Cílem projektu bylo zjistit, jaké je využití stávajícího technologického potenciálu zařízení pro zpracování odpadů (kompostáren), který umožní naplnit jednak kapacity zařízení, ale i produkovat kvalitní výstup a vytvořit tak udržitelný systém – síť zařízení, která trvale zajistí naplnění Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 – 2025 a zároveň vyprodukuje kvalitní organickou hmotu uplatnitelnou v zemědělské praxi.

Finální koncovkou propojení jednotlivých technologií (bioplynové stanice, kompostárny, obecní čistírny odpadních vod) mohou být kompostárny, které produkují stabilní organické hnojivo – kvalitní kompost. V rámci projektu bylo provedeno také posouzení stávajícího technického řešení kalového hospodářství čistíren odpadních vod v Mikroregionu Novoměstsko a návrh technologického řešení.

„Řada výzkumů v České republice i zahraničí dokazuje, že právě kompost má mimořádný efekt pro zvýšení kvality půdy. Upraví její strukturu a půda pak zadrží více vody, což je velice důležitý aspekt v současné době dlouhodobého sucha a nedostatku vody. Živiny se v půdě uvolňují podle potřeb rostlin a nedochází k jejich ztrátám do podzemních nebo povrchových vod. Zemědělci tak mohou lépe a bezpečně hospodařit i v oblastech ochrany vod nebo na erozně ohrožených plochách“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Martin Hyský.

Ve složce životní prostření Geoportálu Kraje Vysočina byl publikován mapový výstup, v němž lze nalézt jednotlivá zařízení se základními údaji. Lze tak velice rychle zjistit např. provozovatele jednotlivých kompostáren či bioplynových stanic, objem vyráběného kompostu nebo informace o kalovém hospodářství čistíren odpadních vod v Kraji Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…