Kraje letos znovu snižují na ČMKB náklady na energie

02.09.2019 9:36

Úspěšným nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB), která už desátým rokem slouží jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek energií konečným odběratelům v České republice, se letos v médiích pochlubily kraje Moravskoslezský, Pardubický, Jihomoravský, Královéhradecký a Středočeský.

Kraje letos znovu snižují na ČMKB náklady na energie
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Moravskoslezský kraj podle krajského webu nakoupil letos na jaře elektřinu a plyn pro krajský úřad a více než dvě stovky krajských organizací na kladenské komoditní burze a díky tomu v následujících letech ušetří desítky milionů korun. Energie kraj výhodně nakoupil i pro města Bílovec, Klimkovice a Frýdek-Místek. Při zachování přibližně stejné meziroční spotřeby energií budou roční náklady na elektřinu a plyn v rámci krajské korporace v letech 2020 a 2021 vždy o zhruba 10 milionů korun nižší než v letošním roce. Podle hejtmana Ivo Vondráka se kraj díky nákupům na ČMKB a důsledné centralizaci dokáže dostat na velmi příznivé ceny energií.

Rovněž Pardubický kraj využil dočasného poklesu cen energií na začátku roku a nakoupil 148 tisíc MWh zemního plynu a 71 tisíc MWh elektřiny na roky 2020 a 2021 na ČMKB už v březnu. Náklady krajského úřadu a zřizovaných organizací na energie tím snížil o 11 procent. Ve finančním vyjádření to znamená úsporu 20,5 milionu korun.

„Po loňském dramatickém růstu ceny elektřiny nás dohodce na kladenské komoditní burze informoval o aktuálním poklesu cen. Nebylo na co čekat,“ uvedl na krajském webu první náměstek hejtmana Roman Línek. Z nakoupených energií kraji nejvíce zlevní elektřina v nízkém napětí, kterou bude v příštích dvou letech odebírat za cenu o 17 procent nižší. Cena zemního plynu ve velkoodběru klesne o více než 15 procent, v maloodběru o 12 procent.

Na kladenské komoditní burze si Pardubický kraj zajišťuje dodávky energií od roku 2011 s roční přestávkou v roce 2017, kdy nakoupil na pražské burze PXE. Po vyhodnocení obou trhů, zejména parametrů soutěžního prostředí a kvality služeb dohodce, se následující rok vrátil na energetický trh ČMKB. „Snížení nákladů na energie je dobrou zprávou pro všechny krajské organizace. Zbude více prostředků pro jiné kapitoly jejich rozpočtů,“ zhodnotil pozitivní výsledek nákupu energií hejtman Martin Netolický.

Také Jihomoravský kraj využil meziročního poklesu cen energií a prostřednictvím svého centrálního zadavatele – společnosti CEJIZA nakoupil přibližně 137 tisíc MWh zemního plynu na rok 2020 pro úřad a své organizace na energetickém trhu ČMKB. Podle informací z krajského webu tím dosáhl úspory 20 milionů korun. Celková cena dodávek zemního plynu tak bude v roce 2020 necelých 76 milionů korun.

Královéhradecký kraj nakoupil energie na Českomoravské komoditní burze Kladno už pošesté. Na následující dva roky si zajistil celkem 66 tisíc MWh elektřiny a 133 tisíc MWh zemního plynu do 728 elektroměrů a plynoměrů za ceny nižší, než za které se obchodovalo v loňském roce. Trendu zdražování energií se přitom kraj loni vyhnul, neboť si nákupem v roce 2017 zajistil dodávky pro roky 2018 a 2019. S vyššími cenami se proto musel potýkat až letos, kdy ceny elektřiny a plynu sestoupily z loňských maximálních hodnot.

„I když jsou současné ceny elektřiny a plynu zhruba o 200 korun na megawatthodinu nižší než v loňském druhém pololetí, stále je důležité sledovat jejich pohyb. Důkazem toho je například cena zemního plynu v maloodběru, která se letos v květnu u dvouletých kontraktů pohybovala kolem 580 korun za megawatthodinu, ale v červnu, kdy nakupoval Královéhradecký kraj, klesla pod 540 korun. Vhodným načasováním nákupu tedy Královéhradecký kraj ušetřil oproti květnovým cenám jen u tohoto druhu energie 2,5 milionu korun,“ uvedl radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.

Nákup energií na ČMKB zveřejnil na profilu zadavatele také Středočeský kraj, který si zajistil elektřinu a plyn pro 250 krajských organizací na rok 2020. Jak informovala kancelář hejtmanky v regionálním tisku, kraj tím v příštím roce ušetří 14 milionů korun. Podle radního pro oblast investic a veřejných zakázek Martina Hermana není nákup energií formou burzovních aukcí žádnou novinkou a každoročně se tím daří dosahovat výhodnějších cen. „Jde o praxi, která se nám osvědčuje. Takto uspořené peníze můžeme investovat smysluplněji jinde,“ dodal.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. ČMKB je první energetickou burzou v České republice, obchodování s energiemi organizuje v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…