Krajská zdravotní pořádala „14. Perinatologické dny Ústeckého kraje“

09.06.2015 12:42

V Ostrově u Tisé ve dnech 4. a 5. 6. 2015 proběhly již „14. Perinatologické dny Ústeckého kraje“. Účastníky odborné konference v úvodu pozdravil přednosta Gynekologicko - porodnické kliniky FZS UJEP a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem doc. MUDr. Tomáš Binder, CSc. a 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje RSDr. Stanislav Rybák, pod jehož záštitou se konference konala. Každoroční setkání porodníků, neonatologů, ambulantních gynekologů, porodních asistentek a dětských sester je již tradičně v úvodu věnováno prezentaci celorepublikových výsledků perinatologické péče za uplynulý rok.

Krajská zdravotní pořádala „14. Perinatologické dny Ústeckého kraje“
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nemocnice Most, pohotovost.

Česká republika se může pochlubit za rok 2014 výsledky, které ji řadí mezi světovou špičku oboru. Perinatologická centra Krajské zdravotní, a. s. se umístila na špici při srovnání s ostatními pracovišti v ČR         v přežití extremně nezralých novorozenců s porodní hmotností pod 1000 g. V programu následovala podrobná kritická analýza dosažených výsledků v rámci perinatologických center Ústeckého kraje a bylo konstatováno, že ve srovnání s ostatními pracovišti v ČR se potýkají s vysokým podílem předčasných porodů (více jak 11% všech porodů). Obě centra, jak v Mostě, tak v Ústí nad Labem zajišťují navíc porodní a neonatologickou péči o předčasně narozené děti částečně i pro Karlovarský a Liberecký kraj, které žádným perinatologickým centrem nedisponují. I když prezentované výsledky dokládají, že poskytovaná péče je na vysoké úrovni a výsledky lze hodnotit jako velmi dobré, odborníci se shodli na tom, že je nutné hledat cesty jak výsledky v současné složité socio-ekonomické situaci dále zlepšovat. Letošních Perinatologických dnů Ústeckého kraje se zúčastnilo 125 zdravotníků.
               
Na konferenci jsou již tradičně zváni přednášející z jiných špičkových porodnických pracovišť republiky. Letos přijali pozvání odborníci z Nemocnice Jihlava, konkrétně prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc., primář Gynekologicko – porodnického oddělení a jeho zástupce MUDr. Roman Peschout. Z Fakultní nemocnice Ostrava přednášeli primář doc. MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., MBA a MUDr. Igor Michalec. O novorozenci drogově závislé matky pohovořila MUDr. Barbora Fišárková z FN Motol. Analýzu faktorů ovlivňující vedení porodu přednesla MUDr. Blanka Vavřinková z České lékařské společnosti, Praha.  Každoročně je tak zajištěna informovanost lékařů z regionu o novinkách a nejnovějších postupech v oblasti péče o těhotnou ženu, plod či novorozence.

Doc. MUDr. Tomáš Binder, CSc. uvedl, že letošní konferenci můžeme považovat za malou generálku na příští rok, kdy Ústecký kraj pořádá celostátní konferenci Sekce perinatologie a feto-maternální medicíny.  „Úspěch konference je vždy odrazem spokojenosti účastníků jak s odborným, tak společenským programem. Nelze opomenout ani organizaci celé akce, která byla tradičně na vysoké úrovni. Z ohlasů, které se ke mně dostaly soudím, že letošní konference patřila k velmi úspěšným. Jistě k tomu přispělo i nádherné počasí,“doplnil doc. MUDr. Tomáš Binder, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …