Krajská zdravotní se připojila ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci

28.11.2016 20:36

Krajská zdravotní, a. s., se připojila na svých pracovištích v ústecké Masarykově nemocnici a v mostecké nemocnici ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), který připadá na 24. listopadu. Návštěvníci využili na Oddělení funkčního vyšetřování Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., a na Plicním oddělení Nemocnice Most, o. z., bezplatného vyšetření plicní funkce. Zdravotníci provedli desítkám zájemců spirometrii a v případě nálezu jim nabídli možnost konzultace s pneumologem.

Krajská zdravotní se připojila ke Světovému dni chronické obstrukční plicní nemoci
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nemocnice Most, pohotovost.

Na oddělení funkčního vyšetřování v ústecké Masarykově nemocnici využilo akce pětatřicet osob, z toho dvacet žen. „U 31% vyšetřených jsme odhalili patologický nález, který pacienti konzultovali s pneumologem. Z celkového počtu vyšetřených bylo jen 25% kuřáků, přitom v 80% je příčinou tohoto onemocnění kouření,“ uvedla primářka MUDr. Jarmila Fišerová.

Zdravotníci plicního oddělení mostecké nemocnice vyšetřili dvaadvacet návštěvníků. „Pacientům s patologickým nálezem zdravotníci doporučili vyšetření v plicní spádové  ambulanci, neboť někteří přicestovali na naše pracoviště z dálky, například z Rakovníka, ostatní byli objednáni k dalšímu vyšetření v plicní ambulanci mostecké nemocnice.“ uvedla primářka MUDr. Hana Mrázková.

Výskyt chronické obstrukční plicní nemoci celosvětově narůstá, zvyšuje se i úmrtnost na toto onemocnění. V České republice trpí chorobou zhruba osm procent obyvatel, ale jen třetina nemocných je léčena, jelikož řada nemocných o svém onemocnění neví. Spirometrie je jednoduché, nebolestivé vyšetření, které může onemocnění odhalit. Typickými příznaky chronické obstrukční plicní nemoci je dušnost, chronický kašel, únava a vykašlávání hlenů. Nemoc nelze vyléčit, ale včasnou diagnózou je možné zahájit léčbu, která výrazně zpomalí zhoršování stavu a zmírní potíže.

Fotografie z akce najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…