Krajské kolo soutěže o internetové bezpečnosti vyhrál student z Havířova

22.12.2016 18:24

Téměř tři tisíce žáků a studentů ze 72 základních a středních škol Moravskoslezského kraje se poprvé zapojilo do celorepublikového projektu Kraje pro bezpečný internet. Krajské klání dnes rozhodlo o vítězi, který bude náš region reprezentovat v celostátním kole. To se bude konat v Praze v Mezinárodní den Bezpečného internetu (7. 2. 2017).

Krajské kolo soutěže o internetové bezpečnosti vyhrál student z Havířova
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„V dnešní době je důležité, abychom se dokázali bezpečně pohybovat v internetovém prostředí, k čemu slouží právě projekt Kraje pro bezpečný internet, zacílený na mládež. Mladí lidé jsou srostlí s komunikačními technologiemi a nedělá jim problém sdílet na sociálních sítích své soukromí. I tady by však měla existovat určitá hranice, jejíž překročení může být nebezpečné, ať už jde o poskytování citlivých údajů, kyberšikanu nebo třeba otevírání zpráv z neznámé adresy, které mohou obsahovat viry. Právě projet Kraje pro bezpečný internet by mohl přispět k tomu, aby byli děti a mladí lidé více obezřetní při své komunikaci na sociálních sítích,“ sdělil Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK pro oblast školství.

Účastníci projektu nejprve mohli absolvovat devět e-learningových lekcí s tematikou bezpečného internetu, na ně pak navazoval On-line Kvíz, který prověřil jejich znalosti. Úspěšní řešitelé pak postoupili do dalšího kola obtížnosti, a to Kvízu plus. Po správném zodpovězení otázek z oblasti bezpečného chování na internetu se pět úspěšných a nejrychlejších řešitelů utkalo v krajském kole soutěže v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. První místo vybojoval Evžen Wybitul z Gymnázia Havířov-Podlesí. Vítězové převzali diplomy a ceny od sponzorů.

Poukázky v hodnotě pěti, deseti a patnácti tisíc korun obdržely také školy, které měly v kvízech nejvyšší koeficienty (počet úspěšných řešitelů na počet žáků ve škole). Na třetím místě se s koeficientem 0,27 se umístila Základní škola Ilji Hurníka Opava, druhé místo s koeficientem 0,33 získala Základní škola a Mateřská škola Písečná, první místo s nejvyšším koeficientem 0,61 vybojovala Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je výsledkem iniciativy Asociace krajů ČR ve spolupráci s krajskými koordinátory. V rámci projektu jsou připraveny také lekce pro učitele, rodiče a veřejnost, sociální pracovníky a policisty i prezenční semináře pro studenty na téma Finanční gramotnost na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…