Královéhradecký kraj: V Červeném Kostelci se otevřou nové zdravotnické obory

02.02.2022 10:06 | Tisková zpráva

Součástí strategických záměrů v oblasti školství Královéhradeckého kraje je rozšíření Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy v Trutnově.

Královéhradecký kraj: V Červeném Kostelci se otevřou nové zdravotnické obory
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Zřídí nové pracoviště v Červeném Kostelci, kde od školního roku 2022/2023 mimo jiné začne výuka dvou nových studijních oborů – nutriční asistent a masér ve zdravotnictví. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

„Trutnovská zdravotnická škola od příštího školního roku v Červeném Kostelci nabídne dva nové studijní obory, které se zatím na žádné střední škole v Královéhradeckém kraji nevyučují. Jedná se o obory nutriční asistent a masér ve zdravotnictví,“ říká náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství.

Škola u nových oborů přizpůsobí školní vzdělávací program potřebám regionu, zejména uplatnění absolventů v oblasti péče v lůžkových zařízeních, zařízeních paliativní péče a sociálních služeb. Zájem a podporu novým oborům deklaroval management lázeňských zařízení v regionu.

„Současná populace stárne, lidem přibývají zdravotní obtíže a někteří trpí také klinicky velkou nadváhou, což má velké následky na jejich zdraví. Dnes u dětí vidíme nárůst dětské obezity, a to je přesně téma, které dokáží nutriční terapeuti řešit,“ doplňuje náměstek Štěpánek.

Kromě nových oborů také ty tradiční

V Červeném Kostelci budou zájemci moci také studovat tradiční obory jako praktická sestra a diplomovaná všeobecná sestra. Potřebnou praxi budou středoškoláci získávat v krajských nemocnicích.

„Trend potřeby zdravotnických a pečovatelských oborů jednoznačně roste. Na Červenokostelecku je silná a významná aktivita pečovatelských, charitních a sociálních služeb s dobrou perspektivou pro uplatnění absolventů, proto věříme, že o studijní obory bude zájem,“ dodává náměstek Štěpánek.

Z důvodu naplnění kapacity školy na trutnovském pracovišti bylo zápisem nového místa poskytovaného vzdělání v Červeném Kostelci a zápisem dvou nových oborů v rejstříku škol a školských zařízení nutné zvýšit nejvyšší povolený počet žáků celé trutnovské střední školy z 620 na 850 žáků. Uchazeči o studium ve školním roce 2022/23 mohou pro první kolo přijímacího řízení podat přihlášku řediteli střední školy do 1. března 2022.

Rozšířením trutnovské školy do Červeného Kostelce vznikne stabilní pracoviště s odpovídající oborovou nabídkou a dostatečným počtem nabízených míst, které vychází i ze snahy Královéhradeckého kraje řešit kritickou personální situaci zdravotnických a sociálních zařízení v regionu, a to zajištěním dostatku absolventů zdravotnických oborů i v budoucnu.

Zřízení pracoviště zdravotnické školy v Červeném Kostelci umožnil přesun výuky oborů Střední průmyslové školy Otty Wichterleho právě z Červeného Kostelce zpět do Velkého Poříčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …