Královéhradecký kraj posílí autobusové linky na akci k 153. výročí bitvy u Hradce Králové

26.06.2019 18:23

Letos si připomínáme již 153. výročí bitvy u Hradce Králové. Hlavní program vzpomínkové akce, kterou pořádá Garda města Hradce Králové za podpory města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje, se uskuteční v sobotu 29. června u Chlumu nedaleko Všestar. Turisté se na místo a zpět mohou pohodlně dopravit hromadnou dopravou.

Královéhradecký kraj posílí autobusové linky na akci k 153. výročí bitvy u Hradce Králové
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Nejlépe se na bojiště Chlum 1866 dostanete autobusovou linkou IREDO 108, která bude v den vzpomínkových akcí posílena. Ke stávajícím spojům jsme objednali o devět spojů více ve směru na Chlum a o devět spojů více zpět do Hradce Králové. Posilové spoje zajišťují rychlejší dopravu, protože zastavují pouze na zastávkách Hradec Králové, Terminál HD, Všestary, Chlum, kostel a Všestary, Chlum, točna,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček, odpovědný za oblast dopravy.

Kompletní jízdní řád linky IREDO 108:

Děti 6–18 let, studenti 18–26 let a osoby 65+ cestují v rámci tarifu IREDO na bitvu za 4 Kč a základní jízdné pro ostatní je za pouhých 19 Kč.

Program 153. výročí bitvy u Hradce Králové 1866 začne už v pátek 28. června, a to na náplavce na Eliščině nábřeží. Ve tři hodiny odpoledne slavnostně zahraje pruská vojenská muzika, nebude chybět ani rakouská a pruská pěchota včetně dělostřelectva. V 16:15 vystoupí kaskadéři na koních, poté bude následovat dynamická ukázka Prusové před hradeckou pevností 1866. Program završí koncert skupiny Kantoři.

Hlavní program vzpomínkových akcí začne na bojišti Chlum 1866 v sobotu 26. června v 10:30. To se rozezní bubny a píšťaly a historické jednotky se vydají na pochod bojištěm. V jedenáct začne pietní akt u pomníku Baterie mrtvých. Ve dvě odpoledne pak začne bitevní scéna na motivy skutečných historických událostí z bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Následovat budou koncerty a divadelní představení. Po celý den bude možné navštívit Muzeum války 1866 a vyhlídkovou věž.

Akce se zúčastní více než 400 členů historických jednotek z Čech a zahraničí, 40 koní, dvacet historických kanónů, povozy, atd. Na bojišti bude k vidění i život v historickém polním ležení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…