Královéhradecký kraj snížil své zadlužení o sedmdesát procent, naopak zvýšil podíl investic

13.09.2016 20:36

Královéhradecký kraj je ve velmi dobré ekonomické kondici. Za poslední roky se podařilo snížit zadlužení kraje až o 70 procent. Naopak se až stoprocentně navýšil podíl financí v rozpočtu, který je určen na investice. Krajští zastupitelé pak dnes schválili návrh rozpočtu na rok 2017, který je sestaven jako přebytkový ve výši 262,5 milionu korun. Tento přebytek chce kraj použít na další snížení úvěrového zatížení.

Královéhradecký kraj snížil své zadlužení o sedmdesát procent, naopak zvýšil podíl investic
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Ekonomika kraje je ve velmi dobré kondici. Poslední tři roky skončilo vždy hospodaření kraje s kladným hospodářským výsledkem, za rok 2015 dokonce s nejlepším mezi všemi kraji. Pozitivní saldo až ve výši 200 milionů pak očekáváme i za rok 2016,“ popsal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Podle něj je také důležitý nárůst investic. „Během poslední roků jsme navýšili podíl investic v krajském rozpočtu z 12,5 procenta až na rozmezí 25 – 27 procent. Za tímto nárůstem je nejen konzervativní sestavování rozpočtu, kdy nám zbývá více peněz na investice, ale také minulé kladné hospodářské výsledky, které vždy vracíme z 90 procent zpět do investic. Pochopitelně je tu pořád ten fakt, že jsme doposud nezačali s modernizací náchodské nemocnice. Na druhou stranu využíváme přebytky hospodaření k opravám silnic, a velký objem peněz míří zpět do rozvoje celého regionu,“ vysvětlil hejtman Franc. V tuto chvíli má Královéhradecký kraj na účtu asi 1,5 miliardy korun, které jsou účelově vázané. Jsou to například finance na rekonstrukci Domova důchodců v Černožicích, modernizaci Oblastní nemocnice Náchod a na spolufinancování evropských projektů.

Důkazem, že ekonomika kraje roste je i schopnost snižovat stará úvěrová zatížení. Míra zadlužení kraje se snížila od roku 2009, kdy měl kraj nejvyšší dluh od svého vzniku ve výši 1,5 miliardy korun, až o 70 procent. K 30. září 2016 bude krajský dluh ve výši 450 milionů korun. Zadlužení kraje se zvyšovalo od roku 2006, kdy byl kraji poskytnut úvěr ve výši 900 milionů korun na rekonstrukce silnic. Doplacení tohoto úvěru plánují ekonomové na rok 2018. Do roku 2009 čerpal kraj další úvěr ve výši 500 milionů korun, z toho využil 300 milionů korun na předfinancování a kofinancování evropských projektů zbylých 200 milionů na posílení krajského Fondu rozvoje a reprodukce. Tento úvěr by měl být splacen do roku 2020.

Jaký bude rozpočet kraje v roce 2017?

Rozpočet na rok 2017 je navrhován jako přebytkový ve výši 262,5 mil. Kč.  V návrhu rozpočtu na rok 2017 je uvažováno s meziročním zvýšením daňových příjmů o 250 mil Kč. Celkový objem příjmů je navrhován ve výši 3 891,8 mil. Kč. Celkový objem výdajů je pak navrhován ve výši 3 629,3 mil. Kč. „Přebytek plánujeme použít na snížení úvěrového zatížení. Protože kraj musí své dluhy platit, musíme plánovat vždy výdaje tak, aby byl vytvořen přebytek, který by pokryl splátku úvěru,“ uvedl krajský radní pro ekonomiku Josef Táborský.

Mezi hlavní investiční akce kraje na příští rok patří výstavba pavilonu laboratoří a onkologie v nemocnici v Jičíně za 150 milionů. Vedle toho budou hlavními investicemi projekty v rámci průmyslových zón Solnice – Kvasiny a Vrchlabí za 89 milionů korun. Na miliardovou modernizaci Oblastní nemocnice Náchod má kraj v rozpočtu na příští rok zatím vyčleněno 150 milionů. „V případě potřeby dalších financí ovšem začneme čerpat úvěr, který máme na tento projekt smluvený. Celkově již máme na projekt modernizace náchodské nemocnice uspořeno 400 milionů korun. Z hlediska financí jsme tedy na přestavbu připraveni,“doplnil Táborský. Na projekty spolufinancované z fondů Evropské unie pak kraj pro příští rok vyčlenil přes 216 milionů korun.

Tradičně nejvyšší položkou v oblasti běžných výdajů rozpočtu kraje jsou vyčleněné peníze na dopravní obslužnost. Na plánovanou dotaci linkových autobusových a vlakových spojů má kraj vyčleněno téměř 680 milionů korun. Počítá se i s vyrovnávacími platbami krajským nemocnicím, jejichž výši plánuje kraj na 130 milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…