Kvóty na sběr starých televizorů nelze podle některých starostů odkládat do roku 2025, poslancům odeslali otevřený dopis

30.11.2020 18:06

Na sběr a ekologickou recyklaci starých televizorů má zákon o vysloužilém elektroodpadu již v příštím týdnu uvalit nové kvóty, které by zpřísnily jejich zpětný odběr od kolektivních systémů, které zřizují výrobci a dovozci elektra právě za tímto účelem. Senát však tyto kvóty v minulých dnech oddálil o další čtyři roky.

Kvóty na sběr starých televizorů nelze podle některých starostů odkládat do roku 2025, poslancům odeslali otevřený dopis
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Starosta obce Němčovice na Rokycansku a současný krajský předseda Sdružení místních samospráv ČR Plzeňského kraje Karel Ferschmann (BEZPP) se rozhodl na tento fakt upozornit a všem šéfům poslaneckých klubů zaslal otevřený dopis, ve kterém je žádá, aby tuto chybu napravili a senátní návrh na úterním zasedání sněmovny přehlasovali.

Pravidla pro nakládání s vysloužilými elektrozařízeními byla vždy součástí zákona o odpadech. V souvislosti s jeho novelizací došlo k vyčlenění tzv. výrobků s ukončenou životností do nového samostatného zákona, který se zaměřil na jejich specifika. Jedním z nich je nutnost členit elektroodpad do zvláštních skupin s ohledem na nebezpečné látky, které v nich mohou být obsaženy.

„Největším problémem jsou jednoznačně staré televize a monitory. Jsou jich hromady. Náklady na provoz sběrného dvora se zvyšují, ale podmínky ze strany určitých kolektivních systémů se naopak zhoršují. Stát ukládá výrobcům a kolektivním systémům, aby sbírali elektroodpad, ale nestanovuje jim, aby přednostně sbírali nebezpečný elektroodpad. Logicky je potom zájem hlavně o sběr elektroodpadu, ze kterého se dají získat nějaké zajímavé suroviny,“ vysvětluje situaci Karel Ferschmann, který ve své obci provozuje sběrný dvůr.

Elektroodpad se tak dělí na bezpečný a nebezpečný. Sběr toho prvního se kolektivním systémům může pro obsah cenných kovů vyplatit, u toho druhého jim naopak vznikají další nemalé náklady. Proto jsou na ně v novém zákonu uvaleny separátní kvóty, aby bylo zajištěno, že budou sbírány nejen zařízení s pozitivní hodnotou, ale i ty druhé – zejména pak televize, obsahující olovo, lednice obsahující freon, a elektrická zařízení, obsahující rtuť.

„Některým kolektivním systémům se nebezpečný elektroodpad samozřejmě moc sbírat nechce, protože je to finančně hodně náročné. Proto tlačí na některé zákonodárce, aby byly kvóty odsunuty co nejdále. První pokus ve sněmovně jim neprošel, na podruhé, v Senátu, již uspěli. Změny, se kterými se zákon o vysloužilých výrobcích vrací do sněmovny, jsou pro malé obce špatnou zprávou,“ upozorňuje Karel Ferschmann, který stál i několik let ve vedení pracovní skupiny pro životní prostředí v celorepublikovém Sdružení místních samospráv.

O kvótách pro sběr elektroodpadu se rozhodne pravděpodobně již v příštím týdnu, kdy dorazí všechny odpadové zákony zpět do sněmovny. V případě, že se kvóty oddálí za rok 2021, hrozí České republice sankce ze strany Evropské komise. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/19/EU ze dne 4. července 2012 o odpadních elektrických a elektronických zařízeních totiž ukládá povinnost, aby od roku 2019 byla minimální úroveň sběru alespoň 65 % průměrné hmotnosti elektrozařízení uvedených na trh v předchozích třech letech v daném členském státě. Bulharsko, Česká republika, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Malta, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko mohou z důvodu nedostatku potřebné infrastruktury a nízké úrovně své spotřeby odložit dosažení úrovně sběru nejpozději do 14. srpna 2021.

Text otevřeného dopisu

 

O Němčovicích

Obec Němčovice se nachází v severní části okresu Rokycany. V roce 2010 otevřela obec vlastní sběrný dvůr, který dodnes sama provozuje. V roce 2013 se Němčovice staly Vesnicí roku Plzeňského kraje. Kvůli placení vysokých poplatků za svoz odpadu si Němčovice jako první malá obec v České republice sama pořídila svozový popelářský vůz. V minulosti se obec také postavila proti systému třídění použitého papíru, který začala sama vybírat od občanů a prodávat do papíren.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…