LEO Express fandí našim sportovcům a chystá se na další olympiádu

29.07.2012 8:55

Všichni víme, že olympiáda právě začíná. Samozřejmě i LEO Express drží palce našim sportovcům a věří, že budou slavit četné úspěchy. Úsilí olympioniků rozumíme, protože také nový vlak LEO Express je v tréninku. Pokud se podíváme na jeho parametry, tak lze nalézt zajímavé a překvapivé paralely s olympijskými sporty a disciplínami.

LEO Express fandí našim sportovcům a chystá se na další olympiádu
Foto: LEO Expres
Popisek: Vlaková souprava LEO Expres

Víte, že…..

- Průměr olympijské medaile je 85 mm (váží 400 g). Je tedy zhruba stejně velká, jako tlačítko pro otevření dveří vlaku LEO Express (průměr 9 cm).
- Kateřina Emmons bude na olympiádě obhajovat zlatou medaili ze střelby ze vzduchové pušky. Ženy při této disciplíně střílejí z 10 m na terč o rozměrech 45,5 x 30,5 mm, bílá "desítka" je tečkou o průměru 0,5 mm. Pro srovnání: kulaté tlačítko pro otevření dveří u vlaku LEO Express má průměr 90 mm, vnitřní terčík pak má 50 mm.
- K favoritům silničního cyklistického závodu mužů bude, doufejme, patřit i Roman Kreuziger. Při rychlosti 160 km/h (44,48 m/s) se hnací dvojkolí soupravy LEO Express otočí za sekundu přibližně 16 x, zatímco při cyklistickém závodě se kolo silničního speciálu za jednu sekundu otočí přibližně 5x.
- Mnoho sad medailí se bude rozdávat i v olympijském bazénu. Doufejme, že se k ni čeští reprezentanti alespoň přiblíží. Pro představu jakým množstvím kapaliny se musí špičkoví plavci prodrat: v olympijském bazénu je 3, 75 mil. litrů vody, voda z něj by tedy vrchovatě naplnila všech 5 souprav LEO Express a přitom by ještě zbylo dost vody i na případnou šestou.
- K velkým medailovým nadějím české výpravy patří tenisté, zejména Tomáš Berdych a Petra Kvitová. Oba si oprávněně mohou dělat naděje na zisk z některých cenných kovů. Případné auty při tenisové hře dokáže velmi snadno odhalit systém kamer zvaný „jestřábí oko.“ Také vlaky LEO Express mají takové hlídací „oko“. Čelní kamery v soupravě mají špičkové parametry, při rozlišení 800x600 zvládnou pořídit až 10 snímků za sekundu.
- Tradičně silným českým sportem je atletika. Všichni věříme, že Jiřina Ptáčníková zopakuje nedávný triumf na ME. Její osobní rekord je 472 cm, ale jistě má i na to překonat rekord světový, který činí 5 m a 6 cm. Mimochodem, výška trolejového drátu, ze kterých soupravy LEO Express čerpají svou energii, je na české železnici obvykle minimálně 5,1 m.
- Ke světové špičce patří i české běžkyně na 400 m překážek – Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová. Naše medailové naděje by tak jistě dokázaly přeskočit stolky u čtyřsedadel v soupravách LEO Express, které dosahují výšky přibližně 70 cm od podlahy. Ženy přitom na atletické dráze přeskakují překážky vysoké 76,2 cm.
- Běžci mají na atletickém oválu luxusně hodně prostoru. Šířka jedné dráhy na atletickém oválu je 1,22 m, což je přibližně dvojnásobek šířky uličky v soupravách LEO Express.
- A pozor, jestli nějakou disciplínu považuje český národ za medailovou tutovku, tak je to hod oštěpem, a to jak mužský tak ženský. Světový rekord v hodu oštěpem - 98,48 - stále drží Jan Železný. Osobní rekord jeho svěřence a nedávného mistra Evropy, Vítězslava Veselého, činí 88,11 m, což by bohatě stačilo na dohození oštěpu z jednoho konce soupravy až do stanoviště strojvedoucího na opačném konci jednotky. A pokud by Barbora Špotáková zopakovala svůj výkon z Pekingu, pak by oštěp z její mistrovské ruky letěl od jednoho konce naší soupravy, tedy přes stanoviště strojvedoucího a celé čtyři vagóny s Economy třídou, až téměř na druhý konec. Zapíchnul by se tedy někam u moderních toalet a prostor pro catering na začátku Business třídy.
- Souprava LEO Express dokáže při rozjezdu ujet 100 m za 10 sekund. Mohla by tedy dost dobře soupeřit i s nejrychlejšími sprintery planety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…