Ladislav Smoljak by se letos dožil 87 let, ale důvod k oslavě by rozhodně neměl

07.12.2018 12:01

Ladislava Smoljaka by se 9. prosince t. r. dožil 87 let. Ve stejné době se objevují další a další důkazy, které poukazují na velké křivdy, kterých se dopustili lidé kolem Žižkovského divadla Járy Cimrmana (ŽDJC) na Smoljakově uměleckém odkazu, autorských právech i majetku. Vše nasvědčuje tomu, že se Ladislav Smoljak a někteří jeho potomci stali obětmi rozsáhlých podvodů.

Ladislav Smoljak by se letos dožil 87 let, ale důvod k oslavě by rozhodně neměl
Foto: Archiv Filipa Smoljaka
Popisek: Ladislav Smoljak v hledišti

Podle jeho syna Filipa nově získané informace a výpovědi svědků hovoří o tom, že vedení ŽDJC se dopouští jak hrubého zásahu do majetkových i osobnostních práv Smoljakových potomků, tak protiprávní činnosti poškozující jejího zřizovatele Městskou část Prahu 3, která má od listopadu novou Radu.

ŽDJC neuznává práva Ladislava Smoljaka k režijní koncepci všech patnácti divadelních inscenací, které se dodnes hrají ve stejné podobě, jak je Smoljak v letech 1967 až 2008 vytvořil s využitím nejen dramatického textu, který sepsali se Zdeňkem Svěrákem, ale také hudebních (Klusák, Skoumal, Uhlíř, Gurlitt), výtvarných (J. Benda a J. Weigel) nebo například zvukových děl. Zvuková díla vytvářel herec a technik na vozíku Jan Kašpar. Většina ze zmíněných tvůrců je krácena na svých právech.

Teprve letos byla nalezena Smoljakova závěť a postupně jsou nalézány také další věci ze Smoljakovy pozůstalosti, jako například korespondence mezi Smoljakem a Svěrákem, Smoljakovy stížnosti na paní ředitelku Rumlenovou (dříve Pazderníkovou) a Václava Kotka nebo například tzv. “režisérský deník” prokazující, že Smoljakova režijní koncepce byla významným autorským počinem ještě před Cimrmanem, kdy mladý Smoljak režíroval mladého Svěráka v jejich studentském divadle.

Režisérský deník Ladislava Smoljaka
(foto - archiv Filipa Smoljaka)

“Tím, že Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a manažer hereckého souboru pan Václav Kotek odmítají uznat existenci režijní koncepce, dopouštějí se hrubého zásahu do osobnostních práv Ladislava Smoljaka a také jeho dětí.” tvrdí jeho syn, Filip Smoljak. Ten jako jeden z dědiců usiluje o zapsání svého otce do divadelních dějin jako výhradního autora režijní koncepce Divadla Járy Cimrmana. “ŽDJC dokonce neuznává ani můj osobní přínos k uměleckému dílu, když zveřejňuje mojí 42 let starou hudební nahrávku bez mého souhlasu,” dodává Filip jako perličku na závěr.

Paní ředitelka ŽDJC Rumlenová, která je manželkou jednoho z cimrmanovských herců, se však přes opakovaná upozornění rozhodla, že bude v protiprávním jednání nadále pokračovat, a to s ještě větší intenzitou, když od 1. ledna 2019 ohlásila výrazné zdražení vstupného na Cimrmanovy hry. Několika právníkům a auditorům se podařilo zmapovat, že z ceny každé vstupenky odchází po vzoru “tiskárny Neograph” až 25 % lidem napojeným na bývalou Radnici Prahy 3. Zdražením vstupného se tak zvyšuje i provize. Ve věci neoprávněně vyplácených provizí a podezřelého nakládání se sponzorskými dary již podal jeden člen nově zvolené Rady trestní oznámení pro trestné činy podvodu, zpronevěry i zkreslování účetnictví. Nová Rada byla ustavena ve složení TOP – Piráti – Zelení, starostou je Jiří Ptáček z TOPky a radními pro kulturu Tomáš Mikeska a Jiří Svrček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…