Léčba rakoviny prostaty protonovou terapií – minimum rizik, přesvědčivé výsledky

04.03.2016 16:32

Do Prahy míří více jak 1000 protonových specialistů. Významná světová protonová centra prezentují na celosvětovém kongresu své výsledky a ve vzájemné spolupráci posunují hranice možností protonové terapie. Hostitelem letošního ročníku byla zvolena Praha a PTC.

Léčba rakoviny prostaty protonovou terapií – minimum rizik, přesvědčivé výsledky
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

To je například jediným zařízením, které spustilo léčbu časného stadia rakoviny prostaty v 5 dnech a může se chlubit vynikajícími výsledky při léčbě karcinomu prostaty obecně.  MUDr. Jiří Kubeš, PhD., primář PTC odmítá tvrzení, že protonová léčba má srovnatelné výsledky při léčbě karcinomu prostaty jako standardní fotonová terapie: „ Po protonové léčbě je 97% nemocných bez změny sexuálních funkcí. Po fotonové léčbě, ať už IMRT či brachyterapii, postihuje erektilní dysfunkce až 40% nemocných. Protonová léčba také radikálně minimalizuje riziko inkontinence na pouhé 1%, a tedy 99 % pacientů nebude inkontinentních.“ 

Důležitým faktorem v porovnání metod je i relaps onemocnění, tedy jednoduše řečeno jeho návrat. I tady má protonová terapie přesvědčivé výsledky. V případě operace (prostata nízké riziko) se onemocnění navrací  v 10% případů, u ostatních stádií karcinomu prostaty se riziko návratu rakoviny po operativním zákroku zvyšuje na 30%. U protonové léčby je to pouhé 1 %. 

Dle posledních dat z analýzy výsledků protonové léčby pacientů PTC se prokázalo, že 95% z nich netrpí komplikacemi, které tak často trápí pacienty, kteří jsou nuceni podstoupit fotonovou léčbu. Jelikož protony nezasáhnou zdravé orgány nemocného, je zachována i erekce. Oproti tomu fotonová léčba způsobí 30% pacientů výrazné pálení a bolesti při močení, zeslabení močového proudu, časté nucení na stolici, případně i průjem a bolesti břicha. Protonová léčba však tyto komplikace eliminuje na minimum, což v řeči čísel znamená pouhých 5%. Díky nižším dávkám protonového záření na zdravé orgány se výrazně snižují komplikace po protonové léčbě což je hlavním cílem moderní onkologické léčby.

Právě výsledky porovnání úspěšnosti v léčbě karcinomu prostaty jsou jedním z témat konference, protože léčbu karcinomu prostaty provádějí dnes už všechna světová protonová centra, tedy i takové pojmy světové onkologie jako MD Anderson Cancer Center, MGH Boston či UPENN, ji mají v základních indikacích.

Použití protonové radioterapie při léčbě rakoviny prostaty v rámci klinických studií nebo registrů podpořil výbor American Society for Radiation Oncology (ASTRO) v roce 2013, totéž doporučil ve svém modelu pro úhrady protonové terapie ze zdravotního pojištění v roce 2014.

Protonová terapie je prostě celosvětově uznávanou metodou při léčbě karcinomu prostaty a tato fakta již pomalu přijímají i čeští specialisté v urologii a radioterapii. Pacienti to pochopili již dávno. Věří totiž číslům, která nelžou.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…