Legendární banjista Marko Čermák s kapelou Paběrky vystoupí v budějovickém rozhlase

16.09.2016 18:36

Český rozhlas České Budějovice přichystal pro všechny příznivce countrové i trampské hudby a bluegrassu hudební lahůdku. Ve středu 21. září od 19 hodin totiž vystoupí na veřejné nahrávce ve Studiovém sále nejslavnější český banjista Marko Čermák s kapelou Paběrky.

Legendární banjista Marko Čermák s kapelou Paběrky vystoupí v budějovickém rozhlase
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Hudebník a výtvarník Marko Čermák před více než padesáti roky založil s kamarády Honzou Vyčítalem a Josefem Šimkem slavné Greenhorns. A stál u zrodu jiné country kapely White Stars, v níž působili další pozdější Greenhorni Mirek Hoffmann a Tomáš Linka. Spolutvůrcem historie skupiny Greenhorns, resp. později Zelenáčů byl bezmála čtvrtstoletí, až do roku 1988. Marko Čermák svou průkopnickou a zároveň brilantní hrou na pětistrunné banjo, pro které zahořel po pražské návštěvě Peta Seegera v roce 1964, dával punc mnoha jejich nezapomenutelným nahrávkám.

Před více než třiceti roky založil Marko Čermák countryovou kapelu Paběrky nazvanou podle stejnojmenné trampské osady.  Tu tvoří kromě něj zpěvačky Jana Škábová a Vlasta Dynterová, kontrabasista Jiří Macek, hráč na mandolínu Libor Vinklát a kytarista Václav Limberk.

Marko Čermák je člověk dvou výrazných uměleckých životů. Ten jeden patří banju a hudbě, ten druhý souvisí s výtvarnou činností.  V roce 1968 navázal na doktora Jana Fischera a vtisknul kreslenou podobu slavnému seriálu Jaroslava Foglara Rychlé šípy. Stejně tak doprovodil obrázky Foglarovy knihy Záhada hlavolam a Stínadla se bouří. A po dvacet let se Marko Čermák podílel na comicsu Modrá pětka, který vycházel v časopisu Pionýrská stezka.

Marko Čermák je nositelem prestižního ocenění Distinguished Achievement Award od Americké bluegrassová asociace za přínos k rozšíření pětistrunného banja a následně country a bluegrassu v Česku.

Vynikající muzikant  a celoživotní tramp, šestasedmdesátiletý Marko Čermák se s kapelou Paběrky představí ve středu 21. září v Českém rozhlase České Budějovice. Společně zahrají leccos z australských, amerických i kanadských lidových písniček i z tradiční country a trampské hudby.  Záznam koncertu uslyšíte brzy na jihočeské frekvenci 106,4 FM.

Vstup je volný. Místenky si lze získat pouze ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice nebo v rozhlasové recepci hodinu před začátkem v ulici U Tří lvů 1. Kapacita sálu je omezena.

Úchvatné podzimní večery v Českém rozhlase České Budějovice si rozhodně nenechte ujít. Až do konce letošního ruku připravujeme řadu zajímavých veřejných nahrávek hudebních vystoupení mnoha žánrů. Těšit se můžete na Javory (19.10.), Rozhlasovou tančírnu v náladě swingu s Rozhlasovým swingovým orchestrem a vokální skupinou The Swings (27.10. v DK Metropol), festival Houpací kůň U Tří lvů (9.11.), BROLN s Karlem Hegnerem a Vlastou Grycovou (15.11.), Jana Matěje Raka (25.11.), Irenu Budweiserovou (30.11.), Miro Žbirku (7.12.) a Rozhlasový swingový orchestr (20.12.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…