Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o ochraně ovzduší

30.10.2015 13:59

Ve čtvrtek 29. října 2015 se v budově Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání tři body. Z toho:

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o ochraně ovzduší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Přijala:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů

Přerušila:
- návrh zákona o Centrální evidenci účtů a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Centrální evidenci účtů,
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona o Centrální evidenci účtů a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Centrální evidenci účtů:
Zákon navrhuje zřízení Centrální evidence účtů, vedených pro fyzické i právnické osoby u bank a družstevních záložen. Podobný systém již funguje i v jiných evropských státech, například ve Francii, Španělsku, Německu, Rumunsku nebo v Itálii, a jeho zřízení je doporučováno v rámci EU jako součást opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Zřízení takového systému doporučuje i nová směrnice EU proti praní špinavých peněz a financování terorismu.
Tuto evidence povede Česká národní banka a o informace z ní mohou v odůvodněných případech žádat daňové orgány, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby i Finanční analytický útvar Ministerstva financí. Předpokládá se též využití ze strany zpravodajských služeb (v rámci opatření proti financování terorismu).
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů:
Novela navrhuje zavést možnost přímé kontroly provozu spalovacích stacionárních zdrojů v domácnostech jako nejzazší řešení v případě porušování povinností provozovateli těchto zdrojů.

Novela také reaguje na několikaleté jednání mezi Německem a Českou republikou o vzájemném uznávání systémů nízkoemisních zón. Navržená úprava má umožnit, aby byly v nízkoemisních zónách v ČR (dosud zde nebyla žádná vyhlášena) uznávány i německé emisní plakety. Německo již uznávání českých emisních plaket upravilo. 

Novinkou je i úprava pravidel pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. MŽP ve spolupráci s ČHMÚ připravilo zefektivnění vyhlašování smogových situací a regulací tak, aby již nedocházelo k prodlevě mezi překročením rozhodných imisních koncentrací a vyhlášením smogové situace a regulace.
Zákon předkládá Ministerstvo životního prostředí (MŽP). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

 
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů:
Primárním důvodem předložení vládního návrhu novelizace autorského zákona je transpozice  směrnice 2014/26/EU, která zajišťuje v rámci Evropské unie jednotný právní rámec pro úpravu kolektivní správy jako klíčového institutu autorského práva s cílem přispět k jejímu řádnému a transparentnímu výkonu. Kromě toho směrnice zavádí možnost přeshraničně licencovat užití hudby online v internetovém prostředí.

Novela také reaguje na některé další problémy, zejména na kritizovanou praxi sjednávání sazebníků odměn. Rovněž by měla otevřít širší možnosti pro zjednodušené licencování, a tím výrazně zlepšit přístup ke kulturnímu a vědomostnímu bohatství pro jeho efektivnější využívání v digitálním prostředí.
Zákon předkládá Ministerstvo kultury (MK).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…