Lékaři Nemocnice České Budějovice apelují na zahrádkáře

12.06.2017 13:03

Lékaři Nemocnice České Budějovice apelují na zahrádkáře, aby při sklizni třešní a dalšího ovoce dbali zvýšené opatrnosti

Lékaři Nemocnice České Budějovice apelují na zahrádkáře
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

V roce 2016 bylo v Českých Budějovicích operováno 63 pacientů se zlomenou hrudní nebo bederní páteří a 27 pacientů se zlomeninou v oblasti krční páteře. V obecném povědomí je, že zvýšené riziko těchto úrazů je například v zimě při lyžování či v létě při skocích do vody. Nebezpečná je ale v tomto období také sklizeň třešní a dalšího ovoce.

„Pád ze stromu s následky poranění páteře bez nebo s postižením míchy a míšních kořenů nebývá pro lékaře překvapením. Hlavně trhání třešní je rizikové,“ upozorňuje Vladimír Chlouba, primář Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, které je jediným akreditovaným centrem České spondylochirurgické společnosti v jižních Čechách.

Bezpečnost při sklizni třešní mnohdy lidé podceňují, o čemž se lékaři každoročně přesvědčují. „Někteří pacienti nám například říkají, že vůbec nečekali, že pod nimi praskne tak mohutná větev,“ říká Vladimír Chlouba.

Operační léčba zlomenin páteře je v českobudějovické nemocnici na vysoké úrovni. „Dojde-li ale během úrazu k míšnímu poranění, riziko trvalých následků těchto pádů je i dnes vysoké,“ dodává neurochirurg Ondřej Teplý.

Odborníci českobudějovické nemocnice proto apelují na všechny zahrádkáře, aby při péči o stromy a sklizni ovoce dbali zvýšené opatrnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …