Lékařskou pohotovostní službu v Ostravě bude až do konce roku 2017 zajišťovat městská nemocnice

29.04.2016 21:42

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) v Ostravě bude až do konce roku 2017 zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. Rozhodli o tom krajští radní ve výběrovém řízení.

Lékařskou pohotovostní službu v Ostravě bude až do konce roku 2017 zajišťovat městská nemocnice
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Na zajištění pohotovosti po zbytek roku 2016 a na rok 2017 vyčlenil Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu celkově 10 milionů korun včetně DPH.

„Lékařská pohotovostní služba poskytuje občanům v nezbytném rozsahu ambulantní péči v případě náhlého onemocnění nebo náhlého zhoršení zdravotního stavu, které však pacienta neohrožuje na životě a nevyžaduje neodkladný zásah zdravotnické záchranné služby,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. Upřesnil, že jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Ty však nekryjí celkové náklady provozu LPS, proto kraj hradí tuto ztrátu.

Lékařská pohotovostní služba v Ostravě bude zajišťována obdobně jako v prvních čtyřech měsících letošního roku. Dojde pouze ke změně ordinačních hodin pohotovosti pro dospělé ve všední dny - bude zajištěna od sedmnácti hodin do pěti hodin do rána. O víkendech zůstane nepřetržitá. Rozsah zubní a dětské pohotovosti se nezmění.
„K tomuto rozhodnutí jsme přistoupili na základě několikaměsíčního sledování návštěvnosti lékařské pohotovosti. Ráno mezi pátou a osmou hodinou je prakticky nulová,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jiří Martinek s tím, že v rámci Moravskoslezského kraje je pohotovostní služba poskytována většinou v krajských nemocnicích, a to v pracovních dnech po ukončení ordinačních hodin praktických lékařů, o víkendech a o svátcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…