Lesy ČR: Čtyřicet metrů pod zemí se na Karlovarsku otevřela štola Johannes

21.05.2015 13:55

Štola Johannes vyhloubená v 16. století v lesích na Zlatém Kopci u Božího Daru na Karlovarsku byla v květnu zpřístupněna veřejnosti. Na její rekonstrukci se podílela Montanregion Krušné hory-Erzgebirge, o.p.s. a Město Boží Dar. Podnik Lesy České republiky coby správce pozemků významně sekundoval.

Lesy ČR: Čtyřicet metrů pod zemí se na Karlovarsku otevřela štola Johannes
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Ochranné přilby se svítilnami, rukavice, holínky, nepromokavé pláště a taky odvahu a fyzickou zdatnost, to vše potřebuje návštěvník historického důlního komplexu s unikátními komorami vyhloubenými 40 metrů pod zemí. Největší z nich má při deseti až dvanáctimetrové výšce rozměry 60 x 20 metrů. Od 16. století se ve štolách těžily tak zvané skarnové rudy bohaté na cín, měď, zinek a železo. Dnes může do podzemních prostor nahlédnout veřejnost, a co víc – hornický komplex je Českou republikou i Spolkovou republikou Německo nominován na zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. „Ministerstvo kultury nominaci potvrdilo, v září ji posoudí inspektor UNESCO,“ poznamenal Miroslav Rozner, ředitel karlovarského krajského ředitelství podniku Lesy ČR. Podle něj podnik rekonstrukci štoly podpořil třeba tím, že pozemky zpřístupnil těžké technice, vymezil v lese plochu pro instalaci funkční dřevěné repliky těžního zařízení z 16. století, dále informační tabule nebo dřevěného objektu coby parkovacího zázemí pro cyklisty. 

Štola Johannes je otevřena od 1. května do 15. srpna, prohlídky začínají v 10, 12, 14 a 16 hodin. Návštěvníci mohou zvolit tři trasy. Za základní dvouhodinovou trasu zaplatí 350 korun za osobu, rodinné vstupné činí 800 korun. Ve štole je stabilní teplota 7 °C, tedy vlhko. Pokud prší, teče prohlídkovou štolou po stěnách i po zemi voda. Návštěvníkům je tedy doporučeno mít teplé outdoorové oblečení včetně teplých ponožek a holínek. Prohlídku si je možné předem zarezervovat, počet návštěvníků je vzhledem k velikosti podzemních prostor omezený. Více se dočtete na www.stolajohannes.cz/cs.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…